Недоволни от предложението за махане на паметника "Альоша" опитаха да нахлуят в сградата на Общинския съвет в Пловдив по време на протеста им тази сутрин. Наложи се намеса на полицията, която ограничи достъпа на демонстрантите и те стигнаха само до фоайето.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Предложението за преместване на монумента е дело на общинските съветници от "Демократи за силна България" Владимир Славенски и Йоно Чепилски - част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Те искат паметникът да бъде демонтиран и преместен в Музея на социалистическото изкуство до края на годината.

Според тях премахването на "Альоша" от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим. 

Паметникът "Альоша" е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година.

Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

Снимка: БТА

Голяма част от протестиращите са активисти на БСП. Те са издигнали плакати с лозунги - "Тези, които нищо не са построили, разрушават всичко", "История с референдум не се пази" и "На кого пречи символът на града "Альоша".

Народният представител от БСП Иван Ченчев

Снимка: БТА

Предложението на ПП-ДБ за преместване заедно с още едно на ИТН - за провеждане на референдум по темата са обсъдени в комисиите, но на днешната общинска сесия няма да бъдат разглеждани. 

"Паметникът е символ на антифашистката борба - такива символи има и в Европа, и в САЩ. Това са хората, които са дали живота си , за да може светът днес да е свободен", каза пред БНТ един от протестиращите.

Снимка: БТА

На място е и общинският съветник от ПП-ДБ Добромир Славенски, внесъл предложението за преместване на паметника.

"Внасяме това предложение, защото това е един морален акт на Общинския съвет - паметникът на Альоша символизира окупацията на България от 1944 - 1947 година", каза той.

Думите му срещнаха недоволство от събралите се.

"Тях ги интересува колко пари ще струва преместването, а не всичките международни спогодби, които се нарушават, тях не ги интересува моралът или хилядите загинали български войници", коментира друга протестираща.

Снимка: БТА

През журналисти коментар направи и кметът на Пловдив Костадин Димитров.

"Нека да изградим първо нещо, да решим проблемите, които касаят хората, нека да направим така, че да имаме по-добър живот, и след това да мислим за политизацията на отделните проблеми. За пореден път сме свидетели на разделението на обществото", каза Димитров. По думите му обединителните теми относно проблемите на града според социологията и по време на кампанията са транспорт, ремонти, почистване. По всички тях ние сме работили без почивка, допълни кметът.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров

Снимка: БТА

"Факт е, че паметникът на Бунарджика е на най-високото място и в подножието е паметникът на Левски, където ние честваме важни мероприятия, каза Димитров. Той подчерта, че Пловдив е град, който е символ на обединението на отделните етноси. Иска ми се да повдигаме теми, които са проблем реално за града, а не такива, които просто политизират настроенията", допълни кметът Костадин Димитров.