Консултативният съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев приключи без приемането на обща декларация. До такава не се е стигнало поради дълбоки разногласия.

Президентът Румен Радев свика КСНС по темата: "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки" на фона на проверките, които започнаха от прокуратурата, във връзка със скандала за апартаментите на властимащи и последвалите оставки и дългосрочни отпуски.

Предложената от държавния глава декларация е била подкрепена само от БСП, по тази причина заседанието на КСНС завърши без заключителен документ.

Румен Радев: Имахме разминавания във въпросите за измеренията на корупцията във висшите публични длъжности

"В хода на дискусиите на съвета предложих проект на становище. Той не се прие от участниците на съвета. Там, където имахме разминавания, са основно във въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя на този етап и разбира се предложенията за решение", каза държавният глава. По думите му е имало разминавания в ефективността от

Антикорупционната комисия. "Разминавания доколко НС осъществява реален контрол върху тази комисия. Разминаване в оценката ни за ефективността на нормативната база", посочи президентът.

Нинова: Отхвърлиха и моите предложения

На КСНС бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти, каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на КСНС. "Нашата позиция е промяна на цялото това статукво. Казах в какви посоки - нов закон, нови лица, които да се борят с корупцията", заяви още Нинова, цитирана от "Фокус".

По нейните думи предложеният от президента документ е бил отхвърлен от премиера и от всички участващи, освен от нея.

"Тази декларация само аз я подкрепих. Нямаме обща декларация. В декларацията пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства. Президентът предложи промени в закона или нов закон, анкетна комисия, която да разследва засегнатите от "Апартаментгейт", допълни Нинова.

Тя заяви, че нейните предложения са били отхвърлени. "Не се прие да има поправки или нов Антикорупционен закон. Управляващите смятат, че законът е добър и работи и тепърва трябва да му се прави анализ за въздействие. По отношение на второто ми предложение за процедура за избор на двама прокурори, европейски, които ще работят на територията на България, г-н премиера арогантно ме препрати към Румъния да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там", каза Нинова. Тя прогнозира, че може да се мине към неофициална процедура за избор на европейски прокурори.

"По отношение на предложението ми за промяна в правомощията на прокуратурата ми беше отговорено, че по този начин, налагайки съдебен контрол ще бъдат затормозени съдиите, които имат и без това много работа", коментира Нинова.

Дариткова: Изненадаха ни с "нещо като решение"

Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите, каза Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ пред журналисти след КСНС.

Предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси, каза тя. "Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова", допълни Дариткова.

"Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо, като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително. Тази практика на работа на КСНС беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път в КСНС", посочи тя.

"Оказа се, че повечето от абзаците се повтарят с предходно решение на заседание на КСНС, посветено на проблемите на корупцията. Имахме и общи решения, че трябва да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство", заяви Дариткова. По думите й общо е било намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ.

"Ще припомня, че самият член на "БСП за България" г-н Янков (Красимир Янков) е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова", каза още Дариткова.

"Вярвам, че този КСНС ще даде знак на колегите от опозицията, че е разумно, ако са толкова активни и имат намерение да променят законодателството, да се върнат в Народното събрание, където е мястото за законодателни инициативи", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Валери Симеонов определи днешното заседание на КСНС като политическо мероприятие

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи като политическо мероприятие днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата за противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Той коментира темата пред журналисти преди НФСБ и партия "Средна европейска класа" да внесат документи за регистрация в Централната избирателна комисия за участие в европейските избори като коалиция "Патриоти за Валери Симеонов".

Попитан дали очаква конкретни решения от КСНС, Симеонов коментира: "Абсурд, политическо мероприятие, нищо друго". Но все пак президентът има право на инициативи, на провали, на успехи, на всичко, негова си работа - президентска, добави лидерът на НФСБ. Помолен да коментира искането на БСП да се приеме нов закон и антикорупционният орган да се избира по друг начин, Симеонов каза, че в България има една изтъркана практика по всеки нашумял въпрос да се лъжат хората, че трябва нов закон. Според него трябва да се съсредоточим върху спазването на съществуващите закони.

В отговор на въпрос председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев, който е заместник-председател на НФСБ, обясни пред журналистите отсъствието си от заседанието на КСНС. Служебно бях възпрепятстван днес в 13.00 часа да присъствам и с решение на комисията от четвъртък е предложен зам.-председателят Спас Гърневски да представи становището на комисията по темата, свързана с контрол на КПКОНПИ, посочи Ячев. Днес сутринта разбрах, че от Президентството не са пожелали друг освен председателят да присъства и Спас Гърневски не е на Консултативния съвет, добави той.

Ячев посочи, че антикорупционната комисия в Народното събрание осъществява парламентарен контрол върху КПКОНПИ чрез регулярни изслушвания и приемане на доклад веднъж годишно, но няма оперативен контрол. Според него не е необходима промяна в закона и във формулата за избор на антикорупционния орган. Борис Ячев припомни, че този дебат дали президентът да назначава председателят на КПКОНПИ е проведен преди година и половина и отбеляза, че се е приело онова, което е норма във всички демократични държави - да бъде избиран от парламента.

Марешки: Президентът бе употребен

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че Съветът не е бил особено ефективен. "Това е един грозен опит президентската институция да бъде употребена като на пиар фирма БСП, а самия президент - като личен пиар консултант на Корнелия Нинова. Това не доведе до никакви съществени резултати".