Президентът Румен Радев е свалил доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Това твърди bTV, позовавайки се на информация от пресофиса на държавния глава. Израз на това било решението на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност, вместо шефа на КПКОНПИ, да бъде извикан заместникът му. Ходът е бил предприет в сряда - ден преди Пламен Георгиев да обяви, че се оттегля в отпуск, докато завърши проверката за начина, по който е придобил жилището си в столичния квартал "Гео Милев".

Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник. Зададената тема е "корупцията на високи нива".

Днес по-рано прокуратурата обяви, че започва проверки на начина, по който жилища са придобили Пламен Георгиев, синът на директора на следствието Борислав Сарафов и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Премиерът Бойко Борисов също взе отношение по темата и заяви, че "когато има скандал, трябва да има и оставка". Той предложи две възможности - оставка или дългосрочен отпуск. Минути по-късно Пламен Георгиев обяви, че избира втората опция - ще е в отпуск по време на проверката.