Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикано от президента Румен Радев заради скандала с имотите на високопоставени политиците. Темата е "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

Присъстват премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и лидерите на парламентарните сили.

"Влизам на КСНС с изцяло нов Антикорупционен закон и с предложение за промяна на правомощията на главния прокурор", обяви на влизане в сградата на "Дондуков 2" председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Влизам с три конкретни предложения. Първото е изцяло нов Антикорупционен закон, за който имаме готовност. Второто е правила за избор на двамата европейски прокурори, които трябва да работят в България. Предстои техният избор, а няма никакви правила. Третото е - предлагам разговори в париите, в обществото и със специалистите за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата", уточни тя.

По думите й предложенията не са повод за връщането на БСП в парламента до европейските избори, след това ще ви отговоря.

Снимки: Иван Григоров

"Предметът на КСНС не е да се види кой какви имоти е купувал и кога, а да се реши дали ще се борят наистина с корупцията, ще има ли конкретни мерки или ще излязат с палеативно решение, че имат политическа воля. Дано да има конкрети резултати. Би имало смисъл само ако вземем конкретни решения. В последните 30 години всички политически партии деклариламе политическа воля за борба с корупцията. Резултатът е, че стигнахме дотук днес да говорим за десет милиарда годишно кражби от корупция, пари, които са необходими за инвестиции в болници, училища, в доходи на хора", каза още Нинова.

Според нея Антикорупционният закон е написан набързо и е поправян четири пъти.

"10-15 човека, които са независими от политически партии, които са сигурни срещу провокации от икономически кръгове, на които да се даде възможност да провеждат този закон, абсолютно безкомпромисно. Да има контрол върху изпълнението на закона", уточни предложението на БСП тя.

"Съветът по сигурността не се е събирал от близо една година. Темата за корупцията, разбира се е важна, но как е свързана с националната сигурност- това ще е въпросът, който ще задам на президента и на останалите участници", заяви пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров преди КСНС.

Снимки: Иван Григоров

"Ако искате да питам и защо е по високите етажи. По високите етажи на властта обикновено са таванските помещения, а властта стои на втория етаж", коментира Сидеров и уточни, че трябва да се разгледат и ниските етажи.

Попитан има ли въпроси относно жилищата на президента, той отговори:

"Мога да питам за жилищата му. Непрекъснато излизат данни за жилища и апартаменти, но в тази посока какво може да се направи- да се търси има ли законност и закононарушения, и тогава се произнася прокуратурата. Прокуратурата е отчела и аз преброих 130 случая, в които са повдигнати обвинения. Това са министри, народни представители, шефове на агенции, магистрати. Около 40 от тях са вече с присъди, които се движат или са влезли в сила. Имаме действия на прокуратурата, когато има закононарушение. Ако в тези случаи, които сега се въртят в пространството, има закононарушения, съм убеден, че прокуратурата ще се намеси".

Сотир Цацаров

Снимка: БТА

Димитър Георгиев

Снимка: БТА

В отговор на въпрос ще подкрепи ли предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за нов Антикорупционен закон, председателят на ПГ на "Обединени патриоти" отвърна:

"Какво значи нов? Приехме закон, по който имах резерви, защото там имаше следене, агентура, СРС-та и неща, които не са подходящи за такава дейност". "Не знам дали са нужни нови закони, нужни са нови хора".

Министър Младен Маринов

Снимки: Иван Григоров

Други политици не се изказаха преди заседанието. По неофициална информация обаче Румен Радев ще подкрепи нов закон.

Мустафа Карадайъ

Снимки: Иван Григоров

Владислав Горанов

Снимка: БТА

"Президентът на Република България е длъжен на свиква КСНС на всеки три месеца, а такъв не се е състоял близо година. Отделно днешният КСНС е изцяло координиран с БСП, като датата също не е случайна - близо месец преди изборите. Всичко това ме кара да смятам, че това заседание има по-скоро някаква политическа цел", коментира междувременно пред журналисти в Смядово зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от партийния пресцентър.

Малко протестиращи се събраха пред президентството по време на заседанието на КСНС

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров