След продължил повече от два часа дебат, парламентарната Комисия по отбрана подкрепи законопроекта за ратифициране на международните договори за придобиване на самолети F-16.

Освен министрите на отбраната и на икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, в днешното заседание на ресорната комисия се включиха заместник-министрите на външните работи и на финансите Емилия Кралева и Росица Велкова, а така също и заместникът на Каракачанов - Атанас Запрянов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

"За" гласуваха 13 души, "против" бяха 8. Предлаганите договори бяха аргументирани от представителите на институциите и подкрепени от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а срещу тях се обявиха от БСП и "Воля".

Не са правени компромиси с качеството и способностите на самолета F-16. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на заседанието на Комисията по отбрана, съобщи "Фокус".

Министърът посочи, че когато сделката започне да противоречи на интереси и сигурността на американците, те могат да я прекратят. "Ние нямаме намерение да го разваляме, а да го изпълним", каза още Каракачанов. "Чуха се спекулации, че едва ли не ВВС и техният командир ген. Стойков са направили компромиси. Такова нещо няма. В самото начало на преговорите ВВС се опитаха да получат повече от това, което беше заложено в първоначалния проект. Това искане повече няма как да мине безплатно", каза още Каракачанов.

Той посочи, че в рамките на преговорите са се опитали да получат повече за сметка на цената, но това е довело до допълнителното й увеличаване. "Това допълнително, което беше поискано просто беше отказано", уточни министърът.

Превъоръжаването не е евтина работа. Това каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев по време на заседанието на Комисията по отбрана. Според него трите проекта за превъоръжаване трябва да задължително да се движат за трите вида въоръжени сили. "Така че това е първият проект, който аз се радвам, че след толкова години мъка, най-после се случи нещо хубаво в Българската армия", каза още ген. Боцев във връзка със сделката за новите самолети.

БСП няма да подкрепи сделката за придобиване на F-16.

Това каза народният представител от БСП Таско Ерменков. "Безкрайно съжалявам, че това се случи така. Че ние си купуваме една скъпа играчка, едно "Ламборджини" с чип за ограничение на скоростта", каза Ерменков. Той посочи, че не е ясно как това "Ламборджини" ще се държи на пътя. Какво ще стане, ако цената се увеличи на по-късен етап? Какво ще стане, ако въоръжението не е добро?

С придобиването на F-16 извършваме революция не само за ВВС, нито за Българската армия, а за България, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Владимир Тошев по време на заседанието на Комисията по отбрана по сделката за F-16. По думите му с придобиването на такъв самолет се пренастройва, пренасочваме държавата ни в посока НАТО и ЕС. "Това като всяко революционно нещо има съпротива срещу него. Ние току-що я видяхме", каза Тошев във връзка с позицията на БСП срещу сделката. "Колегите от БСП доста емоционално реагират. Не ги съветвам да са толкова емоционални, аргументирано ни предложете нещо. Ако само се надвикваме, ще ви дам числа, ако можете ще ги коментирате", изтъкна Тошев.

За сигурността трябва да се дават пари, щом искаме да бъдем натовска армия, каза депутатът от ДПС ген. Симеон Симеонов. "Едно хубаво нещо, от дълги, дълги години най-сетне ще се случи. Това е изключително важно нещо. Трябва да напомня на всички вас, че сигурността струва пари. Да не бъдем само консуматор на сигурност, а да я генерираме", каза още Симеонов. Според него след като дойде този самолет, той трябва да бъде използван максимално.

БСП се завъртя на 360 градуса за F-16, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Христо Гаджев. "Сега в момента се завръщате на изначаланата си позиция", каза Гаджев. Той поясни, че не е съгласен с опита да се противопоставят видовете въоръжени сили. "Чест и почитания към господата генерали, че и другите два проекта си вървят в срок", каза още той във връзка с проектите за модернизация на армията за другите видове въоржени сили. Гаджев попита, ако ГЕРБ отхвърли сделката за самолетите, каква е алтернативата на БСП.

Да проявим държавническо мислене и мъжество, за да убедим българите, че огромният разход за F-16 трябва да се направи в името на България, на ВВС, на армията ни и за защитата и отбраната, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев.

"Много пъти сме говорили и в парламента в зала, че Комисията по отбрана винаги е била единна по отношение на вземане на решения, касаещи националната ни сигурности неща, които са над партиите. Искрено се надявах така да подходят нашите колеги от БСП. Днес разглеждаме един изключително важен, жизненоважен въпрос за нашите ВВС и за Българската армия", подчерта Манушев. "От доста години правим стратегически прегледи и планове за въоържаване", припомни още Манушев. По думите му до 2010 г. армията ни е трябвало да се модернизира. "Нищо подобно не се случи", каза още вицеадмиралът. "Всяко едно отлагане натоварва българския народ, данъкоплатец с допълнителни средства. Казахте, че всяка една година се увеличават цените на въоръжения", изтъкна Манушев и посочи, че всяка година цената на въоръжението се увеличава с 20 %. По думите му това означава догодина страната ни да даде 20-30 %, че и повече за същото, което сега иска да вземе. "Трябва да направим това усилие, трябва да покажем държавническо мислене. Българската армия е необходима и трябва да я има. Не можем да бъдем без нея. Това усилие си струва", каза още вицеадмиралът. Той посочи, че като моряк се радва, че превъоръжаването се случва за едни от видовете въоръжени сили.

"Купуването на самолети, тренирането на нашите пилоти, тяхната подготовка и на море, ще даде сигурност на моряците, за да знаят, че имазащита от въздуха. Надявам се да проявим това държавническо мислене, това мъжество, да убедим българското общество, че този огромен разход трябва да бъде направен в името на България, на ВВС, на Българската армия и за защитата и отбраната на нашата страна. Надявам се догодина съвсем в началото на годината да се случи за двата многоцелеви патрулни кораба, тъй като там е извървян целия път", допълни още Манушев. Според него в комисията по отбрана партийните пристрастия трябва да останат по-назад, защото България е над всичко. "Да живее България", подчерта още вицеадмирал Манушев.

За сигурността трябва да се дават пари, щом искаме да бъдем натовска армия, каза депутатът от ДПС ген. Симеон Симеонов. "Едно хубаво нещо, от дълги, дълги години най-сетне ще се случи. Това е изключително важно нещо. Трябва да напомня на всички вас, че сигурността струва пари. Да не бъдем само консуматор на сигурност, а да я генерираме", каза още Симеонов. Според него след като дойде този самолет, той трябва да бъде използван максимално.

Плащанията за самолетите ще започнат през 2020 г. Шест от изтребителите трябва да са тук до 2023 г., а до средата на 2024 г. ще дойдат останалите два от поръчката, стана ясно по време на дебатите.

Дължим ДДС в момента, когато самолетите бъдат доставени. Те ще бъдат разчетени от финансовото министерство едва тогава. Те ще бъдат освободени и от голяма част от вносните мита, тъй като се внасят от трети страни, обясни и зам.-министърът на финансите Росица Велкова.