Четвърти ден журналисти очакват пред сградата на Народното събрание на площад "Княз Александър I" да чуят с кого номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева води разговори за евентуални министри в новия служебен кабинет.

Сигурно е вече името на настоящия служебен финансов министър Людмила Петкова, която остава на поста и в кабинета на Грънчарова. Днес тя официално го потвърди пред медиите на вризане в парламента.

"Получих покана да остана в кабинета и я приех", коментира пред журналисти пред сградата на парламента настоящият служебен финансов министър.

"Проведохме разговор по основните приоритети на България", добави тя в отговор на въпрос как е била убедена от кандидата за премиер Горица Грънчарова-Кожарева да остане на поста и в новия служебен кабинет.

"За мен е чест да бъда част от нейния екип", посочи още Петкова, която дойде в Народното събрание за заседание на парламентарна комисия, предаде БТА.

Не мога да кажа кои други колеги ще бъдат част от екипа на новото служебно правителство, отговори Людмила Петкова на журналистически въпрос.

По непотвърдена информация сегашният служебен министър на правосъдието Мария Павлова днес също е при Горица Грънчарова на разговор.

Настоящият служебен министър на иновациите и растежа Росен Карадимов пристигна в сградата на бившия Партиен дом, но не коментира дали идването му е във връзка с разговори за евентуално негово участие в следващия служебен кабинет. Росен Карадимов не направи никакъв коментар и не отговори на журналистическите въпроси за целта на посещението му.

Междувременно излезе информация, че настоящият заместник-министър на външните работи Иван Кондов може да замени на поста като служебен външен министър Димитър Главчев, но той все още не е разговарял с Горица Грънчарова, предаде БНТ. От МВнР заявиха, че не са информирани, че той ще бъде нов министър.  Самият Кондов вече е бил външен министър във втория кабинет на Гълъб Донев. От юни 2023 г. е постоянен секретар на Министерството на външните работи. Бил е и посланик в Испания.

Според информация на бTV Галин Цоков, Галя Кондева, Найден Тодоров ще запазят постовете си съответно в ресорите образование, здравеопазване и култура.

Желание за оставане в новия служебен кабинет изрази и досегашния министър на отбраната, транспорта и правосъдието.

Атанас Запрянов коментира, че номинираният за премиер трябва да подбере екип, който да съответства на неговите приоритети, а професионалната му експертиза се вписва, тъй като това ще бъде служебно, а не партийно правителство.

Не е ясно дали Калин Стоянов ще остане министър на вътрешните работи. След  среща с Горица Грънчарова-Кожарева в събота Калин Стоянов допусна, че има възможност друг човек да заеме поста, но не коментира кои биха били евентуалните кандидати.

"Зависи от условията, при които бих била поканена за министър", коментира пред медиите  Даниела Везиева, попитана дали би откликнала на покана да стане служебен министър.

Тя е бивш служебен министър на икономиката във второто правителство на Стефан Янев. Коментарът ѝ беше след края на кръгла маса в Народното събрание. Зависи какво се очаква да се свърши, ясни критерии, план за тези 3-4 месеца, в които трябва да се свърши каквато и да е работа, защото се намираме в дългосрочна политическа криза и само провеждането на честни избори не е основниият приоритет на служебните кабинети, както виждаме, обясни Везиева.

Тя добави че познава Горица Грънчарова-Кожарева, която, по думите ѝ, е експерт. По принцип всеки би могъл да работи с всекиго, стига да има ясни критерии и правила, отговори Везиева на въпрос дали би могла да работи с номинираната за служебен премиер Грънчарова-Кожарева.

Имаме очаквания г-жа Грънчарова да си направи кастинга, коментира пред медиите Байрам Байрам от парламентарната група на ДПС. Колегата му Искра Михайлова в отговор на въпрос посочи, че не може да даде информация дали кандидатът за служебен министър-председател Грънчарова-Кожарева се е консултирала с парламентарната им група за евентуалните министри в кабинета си, защото няма такава информация, но, според нея, това не би било и редно.

Анна Александрова от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви единствено, че не знае и не участва в този разговор.

Идете при Христо Иванов и Делян Пеевски, това са двамата, които работиха в екип, не съм я писал аз тази глупост в Конституцията. Това коментира пред журналисти пред бившия Партиен дом председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, попитан за разговорите, които се състоят в момента, за състав на новия служебен кабинет

Намерете си човека-творец и му задайте въпрос, ние бяхме против това, посъветва Йорданов. Целият този панаир стана с "тези тъпи поправки", каза той.

В петък миналата седмица президентът Румен Радев възложи на Горица Грънчарова-Кожарева да състави нов служебен кабинет. Радев заяви, че 20 октомври е най-подходящата дата за изборите.

Грънчарова има срок до 19 август да представи проект на правителство. Следващият служебен кабинет трябва да положи клетва на 20 август, за да може изборите да се проведат на 20 октомври.

По Конституция изборите трябва да се проведат в двумесечен срок от полагане на клетвата на служебния кабинет. Това означава, че депутатите, които се бяха подготвили да почиват от 16 август, ще трябва да продължат работа поне до 20-ти.