Финансовият министър Людмила Петкова ще остане на поста и в следващия служебен кабинет.

Петкова е била поканена от номинираната за премиер Горица Кожарева и поканата е била приета. Информацията е потвърдена от екипа й и от самата Петкова пред БНР.

Очаква се Людмила Петкова да запази и вицепремиерския пост.

В събота Кожарева се срещна с вътрешния министър Калин Стоянов, който изрази мнение, че номинираната за министър-председател е подложена на "брутален политически натиск". Стоянов допусна, че има други кандидати за неговия пост.

Желание да останат начело на ресорните министерства изразиха още четирима министри - на правосъдието,  на отбраната, на транспорта и на културата - Мария Павлова, Атанас Запрянов, Георги Гвоздейков и Найден Тодоров.

При запазване на сегашната структура на кабинета "Главчев", търсят се 19 министри, а колко от тях ще са и вицепремиери, ще решава Кожарева.

Грънчарова има срок до 19 август да представи проект на правителство. Следващият служебен кабинет трябва да положи клетва на 20 август, за да може изборите да се проведат на 20 октомври.

По Конституция изборите трябва да се проведат в двумесечен срок от полагане на клетвата на служебния кабинет. Това означава, че депутатите, които се бяха подготвили да почиват от 16 август, ще трябва да продължат работа поне до 20-ти.