Още един министър остава в служебното правителство на Горица Грънчарова - Кожарева.

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов е приел поканата на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева да остане на поста в новия служебен кабинет, съобщиха от министерството. Срещата им се е състояла в понеделник, предаде БТА.

Вчера служебният финансов министър Людмила Петкова също потвърди, че е приела получената покана да остане в новия служебен кабинет.

Служебният правосъден министър Мария Павлова съобщи, че  е провела конструктивен разговор с кандидат-премиера Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено и за това, което предстои през следващите месеци. Оттук нататък тя ще вземе решение, за което, надявам се, до края на седмица и аз да бъдат уведомена, коментира министърът.

Георги Тахов е приел поканата да остане министър на земеделието също. "Да, поканиха ме да остана като министър и аз приех", каза Тахов пред Епицентър.бг и допълни: "Продължавам да работя за българското земеделие".

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов съобщи, че има покана за среща тази седмица с Горица Грънчарова-Кожарева.

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов пък беше вчера в сградата на Народното събрание. Днес той потвърди, че с Горица Грънчарова са водили разговор за "политики, перспективи и възможности".

Ако ми бъде предложено, аз съм склонен да остана, защото има неща, които трябва да бъдат приключени, заяви той.

Настоящият служебен министър на иновациите и растежа посочи, че решението му ще зависи от няколко неща. "Зависи от много компоненти - от състава на кабинета, от програмната декларация, която ще бъде направена", обясни той. Карадимов допълни, че всичко е въпрос на преценка.

Той посочи, че много от заложените приоритет са били следвани успешно. "Новата стратегия на Българската банка за развитие, новият хоризонт, който тя получава, индустриалните паркове и индустриализацията на България - това не са неща, които служебен кабинет може да завърши, но още един мандат е необходим, за да направя тези процеси необратими", обясни той.

Готовност да останат в кабинета имат служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков, на отбраната Атанас Запрянов, на образованието Галин Цоков и на културата Найден Тодоров.

В края на миналата седмица, след като се срещна с президента Румен Радев, Горица Грънчарова-Кожарева заяви, че "още от утре започва разговори със сегашните министри и други експерти". Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставяне на редовно правителство, каза тогава тя и подчерта, че най-важната задача на служебното правителство е провеждането на честни избори.