Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов не е получил покана да бъде министър в следващия служебен кабинет. Това обяви самият той пред журналисти в Копривщица, където е за откриването на възстановения Участък "Полиция". 

По-рано днес бъдещият служебен премиер Горица Кожарева отиде на необявена предварително работна среща с професионалното ръководство на МВР и директорите на областните дирекции и СДВР. Въпреки че я посрещна служебният вътрешен министър Калин Стоянов, той не присъства на срещата. 

Пред централата на ведомството на ул. "Шести септември" Кожарева завари протест. 200 полицаи и административни служители бяха излезли в обедната си почивка, за да поискат професионалист да бъде начело на МВР. 

От пресцентъра на вътрешното министерство съобщиха междувременно, че поводът за разговора бил да се чуе мнението на експертите. Кандидатът за служебен премиер изкара три часа в сградата на ведомството, след което излезе с автомобила си през служебния вход, без да се спре пред журналистите за коментар. 

Снимка: Пресцентър МВР

Междувременно стана ясно за ангажимента на служебния вътрешен министър в Копривщица, откъдето именно дойде и коментарът му. Той обясни, че срещата в МВР била по инициатива на Кожарева и че както той, така и останалите членове на политическия кабинет, не са присъствали.

Доколкото разбрах, Кожарева е изслушала абсолютно всеки областен директор поотделно относно това какво е постигнато, какви са резултатите, какви са проблемите и евентуално начините за тяхното решение, каза той.

Непосредствено след срещата с професионалното ръководство, бъдещият служебен министър-председател поискала среща и с политическото ръководство. "Там бях аз и тримата заместник-министри", посочи Калин Стоянов. По думите му срещата е била професионална. "Изискаха се някои допълнителни анализи и справки, които ще бъдат предоставени в следващите дни", поясни министърът, цитиран от БТА. 

"Не съм получил покана, водени са разговори предимно с професионалното ръководство", каза той в отговор на въпрос дали е получил покана да участва в следващия служебен кабинет.

Преди дни Стоянов, след среща с Кожарева, заяви, че тя е подложена на натиск и вероятно друг ще оглави МВР. Той посочи още, че усетил, че има и други хора, които евентуално са поканени на разговор като кандидати за поста вътрешен министър. Заради това Калин Стовноя допусна, че има възможност друг човек да заеме поста, но не коментира кои биха били евентуалните кандидати.

Снимка: БТА