"Коалиция за България" настоява за временен мораториум върху осъществяване на сделката за F-16. Това обяви водачът на листата на коалицията за предстоящите европейски избори професор Боян Дуранкев. Той посочи, че сделката трябва да бъде осъществена от легитимен парламент с регистрирани поименно депутати. Сделката трябва да се преосмисли, средствата, които не са излишни на българския народ, трябва да бъдат внимателно разходвани, настоя професорът.

Професор Боян Дуранкев коментира, че има много неясноти около сделката с изтребителите - липсва ясна картина по системата за общоевропейска сигурност, няма яснота за държавната позиция какво да се прави с тези 2 млрд евро, които ще бъдат дадени за F-16, особено в условията за съмнения за тежка корупция по висшите етажи на властта, "Коалиция за България" поставя под въпрос изискването за 2% разходи от БВП за отбрана в контекста на системата за общоевропейска сигурност.

Снимка: АБВ

Ръководството на БСП води битка за имена и персони, а не за политики,  което поставя въпроса за лявото, заяви лидерът на ПП АБВ Румен Петков.

"Ние твърдим, че сме автентичното ляво, силната и социално ангажираната политическа формация", изтъкна Петков, като обясни, че "Коалиция за България" се различава коренно от ГЕРБ и БСП. "Процесите в двете партии са едни и същи, битката "кой", а не "какво". Битката е кой е в листата и на какво място. За съжаление, политически дебат за бъдещето на Европа и бъдещето на европейска България не се води и от това ще страда Европа, и нашата страна," коментира още лидерът на АБВ.

Той припомни, че ръководството на БСП преди месец е дало блестяща оценка на евродепутатите си, а в сегашната листа на партията липсват.

Не бих казал, че участието на Иво Христов в листата на БСП е правилната стъпка на президента Радев, коментира още Петков. 

"Това фактически е участие на президента Радев в листата," изтъкна Петков.

"Тогава, когато президентът се ангажира така ясно, да не кажа грубо, с една политическа сила, това поставя под въпрос способността му да работи и да се бори за единството на нацията и за постигане на общонационални приоритети и интереси. Тези съмнения ще бъдат грубо използвани от опонентите, и не без основание", уточни той.

Когато отношението към един етнос се превръща в норма на политическо съществуване, нещата добиват характера на отровена атмосфера и липса на държавност, заяви Петков.

През последните години има неща, които впечатляват със своята последователност и стремеж да бъде наложена атмосфера на омраза, непримиримост и нетърпимост. И тук държавата има много сериозна заслуга, каза Петков и обясни, че налице са системни закононарушения.

"Имаме тотално, организирано, последователно неспазване на закона, неравнопоставеност на българските граждани и насаждане на двойни стандарти. Имаме стотици незаконни жилища в България, които се обитават от български граждани, с ток и вода. Очевидно е, че това се стимулира, поставя в политическа зависимост определени групи и всичко това се материализира в определен изборен резултат".

Петков подчерта, че "Коалиция за България" се противопоставя остро на етнизирането на престъпността.

"Възмущението от незаконните къщи не би трябвало да бъде по-различно от незаконните сауни, нерегламентираните тераси, барбекюта. Стремежът да се етнизира престъпността не може да бъде продуктивен за държавата. Ако проследим статистиката, ще видим, че близо 4/5 от лишените от свобода са цигани. Това не пречи в продължение на повече от 25 години една политическа партия, в случая ВМРО, да спекулира с тезата, да насажда омраза и да използва омразата и да я превръща в единствен повод за своето съществуване. Когато отношението към един етнос се превръща в норма на политическо съществуване, нещата добиват характера на отровена атмосфера и липса на държавност".

Петков посочи още, че срещу хора, които не живеят в рамките на приличието, на добрия стандарт, срещу родители, които не се грижат за образованието на децата си, срещу общности, които се изживяват встрани от закона, елементът на обществената принуда е неизбежен. Обществена принуда не означава обществена репресия, това е форма на влияние, която трябва да държи определени членове на обществото в рамките на добрия начин на живот и признаването на правата и свободите на другия, каза в заключение Румен Петков.