Прегласуването на кодекса се наложи след решението на съда, че 21 от текстовете, основно този, който изисква 12 месеца уседналост за местните избори са противоконституционни.
Според съда уседналостта трябва да е 6 месеца.

Със 74 гласа "за", 21 "против" и 9 "въздържали се" мнозинството прие предложението на Искра Фидосова от ГЕРБ, което предвижда да се намали срокът на уседналост от 12 на 6 месеца за местни и евроизбори, съобщи БТА. В него обаче не бе предвидено да бъде отменено изискването за 10-месечна уседналост за предстоящите избори наесен, както настоява левицата. 
"В Люксембург – уседналостта е 5 години, в Холандия – пет години, Франция – избирателните списъци се изработват в предходната година и трябва да имат най-малко шест месеца пребиваване и до провеждането на изборите пребиваването става над година", изтъкна Фидосова, цитирана от "Фокус".

Прието беше и друго предложение на ГЕРБ - депозитът, внесен от партиите и инициативните комитети, да се възстановява при получен 1% от действителните гласове, а не 2%, тъй като и този текст беше обявен за противоконституционен от КС.

Управляващите подкрепиха и проекта на БСП - на Любен Корнезов, който
предвижда за вота през есента изискването за уседналост за кмет и общински съветници да е 3 месеца, но се очаква идеята да не мине при окончателното гласуване.
Прието бе и предложението му районните кметове в градовете с районно деление, като София, Пловдив, Варна, и кметове на села с над 150 души, ще бъдат пряко избирани от населението.
Назначаването на кметовете на райони в трите големи града и на селата с под 350 жители е "отстъпление от процеса на демократизация на местната власт и се намалява демократичната легитимност на общинските органи", посочи Любен Корнезов и част от решението на КС.

Депутатите обаче отхвърлиха промените, предложени от Михаил Миков, които предвиждаше да се премахне изискването да се представя удостоверение от ТЕЛК или НЕЛК от хората с увреждания, за да могат да гласуват с придружител.
"Има реална опасност хора с увреждания, които нямат удостоверение от лекарска комисия, да бъдат лишени от избирателни права", заяви депутатът от "Коалиция за България" и заплаши отново да сезира Конституционния съд.

"Този дебат прилича на разговор с глухонеми. Като гледам вашия инат, този дебат ще се потрети и ще се почетвърти", коментира Мая Манолова от БСП.

Управляващи и опозиция се скараха още преди гласуването, защото от левицата бяха против самото обсъждане днес, когато по принцип има парламентарен контрол от 11 ч. Точката влезе в дневния ред по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева. Мотивите й бяха в най-кратки срокове да се приемат препоръките на конституционните съдии и да има достатъчно време за предложения между първото и второто четене

От БСП възразиха обсъждането да се включи извънредно в програмата на парламента. По думите на Ангел Найденов от ГЕРБ се опитват да бързат с приемането на промените и да ги претупат.
"Поне от приличие и уважение към представителите на Венецианската комисия изчакайте тяхното произнасяне, иначе тази припряност и това бързане по отношение на Изборния кодекс, го видяхме в решението на Конституционния съд, което вие нарекохте комплимент за ГЕРБ", коментира Ангел Найденов от БСП, цитиран от ГЕРБ.

Очаква се днес членове на Венецианската комисия, които са у нас, да дадат оценката си за Изборния кодекс.
"Информирала съм ги за намерението това да бъде точка първа, така че партньорите ни са наясно", отвърна обаче Цачева.

За да бъде проведено гласуването бе удължено работното време на депутатите и така парламентарният контрол закъсня.
Четин Казак от ДПС заяви, че това е неуважение към министрите, които са се подготвили.

Най-късно на 1 юни парламентът ще приключи в пленарната зала с второто четене промените в Изборния кодекс, увериха по-късно от ГЕРБ.

"От това, което знам, по-добър Изборен кодекс не е правен", коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти.