Бившият премиер Кирил Петков обяви, че се отказва от своя имунитет. Той му беше поискан от вече бившия главен прокурор Иван Гешев, но настоящият обвинител №1 Борислав Сарафов обяви намерение да ревизира исканията за депутатски имунитети от предшественика си.

Ето какви мотиви за решението си изложи Кирил Петков във Фейсбук:

"Замяната на Гешев със Сарафов е имитация. Това не е съдебна реформа.

Заявката на г-н Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията. Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват "на трупчета".

Днес реших да дам имунитета си, защото не искам да разчитам на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането за моя имунитет или не.

Едновременно с това се запознах с документите, внесени в парламента, както се надявам да са направили и всички други народни представители, и се натъкнах на следните факти, точно заради които искахме да направим временната комисия за имунитетите.

Ето най-важните акценти:

16.12.2021 г. Софийска районна прокуратура излиза с постановление, с което отказва да образува досъдебно производство, тъй като няма извършено престъпление.

- По изрично указание на Върховната касационна прокуратура констатацията на Софийска районна прокуратура е проверена и от Софийска градска прокуратура и от Софийска апелативна прокуратура. И двете прокуратури потвърждават, че няма извършено престъпление, съответно на 14.02.2023 г. и 9.05.2023 г.

- Изведнъж обаче на 30.05.2023 г. Върховна касационна прокуратура при главен прокурор Гешев изисква и получава преписката в рамките на часове. По указания на Върховната касационна прокуратура постановленията на Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и Софийска апелативна прокуратура са отменени. Образувано е досъдебно производство още на следващия ден - 31.05.2023 г. Без допълнителни данни, без нови доказателства или каквото и да било други нови обстоятелства. Единственият аргумент е "ново" тълкуване на закона, който явно според тях не е бил тълкуван правилно от предишните три прокуратури в последните 2 години. И всичко това те успяват да направят от 30 май до 31 май 2023 г. - каква бързина и в какъв важен момент за г-н Гешев.

Призовавам прокуратурата да направи всички документи по тази преписка публично достояние, за да стане ясно на целия български народ, а не само на народните представители, как прокуратурата продължава да бъде инструмент за политически натиск. Но пак заявявам, че пътят не е да сменим Гeшев със Сарафов, а трябва истинска съдебна реформа, след която институциите, а не удобни назначения гарантират справедливост и честен съдебен процес.

Ние няма да спрем, докато истинската промяна, а не имитацията, бъде постигната", написа Кирил Петков във Фейсбук.