Президентът осъзнава много добре, че това, което се случи в последните месеци, е, че създадохме политическа конкуренция - това коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в предаването "Лице в лице" по bTV в отговор на думите на президента Румен Радев за промените в Конституцията.

Според Петков тази конкуренция е довела до добри резултати, сред които са и промените в Конституцията, бюджетът с прозрачно разписани капиталови разходи, както и "счупването" на перманентната власт, която се е криела в прокуратурата.

"С ГЕРБ се конкурираме непрекъснато, но едновременно, докато се конкурираме, трябваше да извършим общи действия - това е висш пилотаж на политика, коментира Кирил Петков и допълни, че е много по-лесно "да се биеш с конкурента", отколкото да извършите нещо заедно.

"И двете страни нямат доверие един на друг и решихме всичко да си го напишем открито в бюджета. Днес всеки може да каже - заедно направихме тези обещания за тези общини. Всичко е на масата. Конфликтът ни докара до добри резултати и в икономиката. Инфлацията е под 6%, а възнагражденията се увеличават с 10%. Ще завършим с под 3% дефицит. Влизам в студиото с чувство на постигнати резултати". 

За отношенията в некоалицията съпредседателят на ПП-ДБ добави, че в момента "един министър трябва да е глупак, ако помисли за корупция, защото от двете страни дебнем внимателно и ще използваме, ако някой направи нещо глупаво, нито един министър няма политическа сигурност, че някой е зад гърба му".

Петков определи изказването на президента Румен Радев за промените в Конституцията като "доста агресивни думи" за предколедно време. "Не искам да влизам в директна критика, но това не беше напълно честно към неговите избиратели", заяви съпредседателят на ПП.

Според него изказването му се дължи на факта, че президентът осъзнава и промяната на съдебната система, която 33 години не е давала справедливост на българите. "Той осъзнава и че за първи път парламентът на Нидерландия гласува даже да няма двустъпково влизане в Шенген за България", смята Кирил Петков. 

Петков намира, че "промените в Конституцията са много добра рамка на обществен договор, която беше сменена" и дава възможност "следващата година да погледнем с оптимизъм и да попълним тази рамка със съдържание".

"Другото, което ни даде Конституцията, е възможността да претендираме, че сме направили реформа в съдебната система по начин, по който да ни вярват и навън. След гласуването получих съобщение от Марк Рюте, премиерът на Нидерландия, който ме поздрави", посочи Петков.

За регулаторите

"Едни хора се наричат независими. Реално аз не мисля, че има някой, който да го вярва. Сега всеки трябва да носи политическата отговорност за неговия избори. Нашата задача е да сложим толкова ясно светли фигури, че да пуснем лампите във всеки един регулатор и хората да са гаранция, че няма тайна", обясни той за промените, които се готвят в регулаторите. 

"Конституцията не задължава изборът на регулаторите да е със 160 гласа.

"За огромната промяна в Конституцията ДПС трябваше да е там. Преговорите за Конституцията не бяха лесни, но нямаше голяма опозиция. Вече нямаме прокурор, за който само Господ е над него. Премахнахме тази сила. Вече може да бъде разследван. Мислех, че по тези теми ще има по-голям отпор. Ще е интересно, когато започнем да пълним тези институции дали всеки ще излъчи най-добрите кадри", подчерта съпредседателят на ПП.

Според него следващите спорове ще бъдат около назначенията в регулаторите.

"Шансът да се избием е огромен. На никой не му е лесно. И ние не сме лесен партньор, но си дадохме почивка. Януари сядаме. Всеки ще представи кандидатурите. За Конституционния съд задачата ни е да намерим човек, зад който ще е цялата общност. Конституционният съд е нещо като горна камара на парламента. Това, което ще работи като методика, е да има минимални критерии. Всяка партия ще носи отговорност за предложението. Вижда се, че когато имаме проблем, ясно го изразяваме.

В НЗОК и двамата си подадоха оставките и не управляват за дълго. Всички ние заедно ще трябва да стигнем до резултат. Извинявам се на целия български народ, ако сме били прекалено драматични в последните шест месеца. Благодаря на хората, които ни подкрепяха. Погледнете назад и вижте резултатите - въпреки всичко сме постигнали нещо добро за държавата".