"В известен смисъл това решение е очаквано. То ни позволява да преговаряме от по-добри позиции с Австрия за окончателното решение". Така министър-председателят коментира одобрената снощи от нидерландския парламент позиция на нидерландското правителство, с която страната дава пълна подкрепа на България за пълноправно членство в Шенген. Николай Денков даде брифинг след среща за демографската политика на страната.

В срещата участваха представители на министерства, Българската академия на науките, Икономическия и социален съвет, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации и експерти в областта.

По повод призива на президента Румен Радев управляващите да гарантират до Нова година пълноценното приемане на страната ни в Шенген Денков каза, че преговорите продължават и те ще завършат, така че да отчетат притесненията на Австрия, защото тя има сериозен проблем с миграцията. "Всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат в момента", каза премиерът. По думите му преговорите изискват деликатност, спокойствие и аргументи, които да бъдат чути и от другата страна,цитира го БТА. "Ако беше толкова лесно да стане, миналата година служебният кабинет да го беше направил", посочи премиерът Денков. Всякакви коментари от типа какво е можело нямат никакво значение в момента, заяви той. Според него трябва спокойствие, за да се приключат преговорите по правилния начин.

По отношение на Конституцията Денков каза, че е ясно, че президентът е заинтересована страна по отношение на промените, свързани със служебното правителство. "Ясно е защо се правят тези промени, тъй като служебното правителство при ситуацията, която имахме през последните две години, се оказа, че управлява дълги периоди без парламентарен контрол, включително поемайки дългосрочни ангажименти, задачи, договори, което не е целта на едно служебно правителство", заяви Николай Денков. По думите му целта на едно служебно правителство е да проведе честни избори. "В много други държави няма служебно правителство", припомни той.

Според него коментарите по отношение на Конституцията от страна на президентството отразяват определени пристрастия по отношение на служебното правителство. "Тези промени са съгласувани с Венецианската и с Европейската комисия. Ако смята някой, че ЕК "изнасилва" Конституцията, тогава нека да го каже ясно", заяви министър-председателят.

Снимка: БТА

На въпрос дали ДПС участва в управлението на страната Денков каза, че всеки, който участва в гласувания в парламента, участва във вземането на решения, тъй като много от важните процеси бяха реализирани през тези почти седем месеца в Народното събрание с гласувания, в които са участвали и ДПС, и другите партии. Имаме споразумение между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС, а при вземането на решения, които изискват квалифицирано мнозинство, е съвсем нормално да участва и ДПС, каза още премиерът Денков.