В остро изказвате президентът Румен Радев заяви, че управляващите са изнасилили Конститицията. Дъравният глава призова правителството до края на годината да осигури членството в Шенген.

 "Призовавам управляващите в оставащите дни до Нова година да гарантират пълноценното приемане в Шенген. С много дипломация, усилие и конкретни резултати по време на служебното правителство успяхме да постигнем конкретен ангажимент за октомври", заяви Румен Радев, който заминава на двудневно посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Той подчерта, че "политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса".

"Съвсем до скоро лидерите на ПП и ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Певски са корупция, мафия и задкулисие. И трябва да бъдат държани далече от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията? Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шнеген", допълни Румен Радев.

Държавният глава атакува управляващите заради приетото, а после оттеглено законодателно решение за такса върху руския газ. И припомни, че е предупредил за проблемите, които тя ще създаде със съседите ни. Поправката бе оттеглена, след като Унгария заплаши с вето. За президента този ход с таксата е декапитализирал "Булгартрансгаз", а България се е показала като ненадежден партньор. Както е известно, след заплахата от Унгария да не подкрепи влизането на България в Шенген, таксата беше отменена.

 

Служебното правителство постигна гаранции за членство в Шенген от октомври, която не бе оползотворена, напомни Румен Радев.

"В тази връзка управляващите все още дължат обяснения за ощетяването на националния интерес и за саботиране на пълноценната ни европейска интеграция, за което аз преупредих веднага с налагането на тази вноска и я дадох на Конституционния съд. И призовавам управляващите поне в оставащите дни до Нова година, да ни гарантират пълноценното приемане от Шенген".

По думите му с много дипломация, усилия и конкретни резултати по време на служебното правителство е постигнат конкретен ангажимент за октомври. "За съжаление, този импулс не бе развит, а напротив - сами се издигаха бариерите по този път. И нека не забравяме нещо важно, че политическото лицемерие има висока цена. И тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и от бизнеса", подчерта държавният глава.

Явно апетитът им за власт не се побира в конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана, каза още Румен Радев.

С промените в Конституцията мнозинството очевидно изпълнява поредния етап от онзи сценарий в злополучния запис на ПП, който много бързо се забрави. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Но мисля, че тези промени неизбежно ще доведат до кризи. Тепърва ще виждаме резултата от това, което те сътвориха, и аз ще сезирам Конституционния съд по тези въпроси", категоричен е Радев. 

Необходими са комплексни мерки, с които да се приобщават нашите сънародници зад граница - с дистанционно гласуване, със специален избирателен район. 

Според държавния глава промяната за двойното гражданство или не е домислена, или има за цел да вкара конкретни хора във властта.

"Или е специално за някакви хора в правителството, или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат в управлението при ротацията или през следващи парламенти", смята Радев.

И добави, че тази поправка крие и други рискове, като поясни, че не се прави разлика между приобщаване на хора с български корени и двойно гражданство, а се отваря България за чужденци с български паспорти.

"Правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение към управлението на страната, придобили двойно гражданство, и сегашното решение за вкарване в управлението на чужденци с български паспорт. Правите ли разлика между това, което казах - държави от Европейския съюз, и сегашното отваряне за всички държави по целия свят. Правите ли разлика между средата за сигурност тогава и драматичното ѝ влошаване сега?". Според президента управляващите или не осъзнават в какви рискове ни вкарват, или правят тези промени за конкретни хора. "Например - да има предварителна индулгенция за хора, които сега са в управлението, в правителството, в парламента, или пък имат вече набелязани хора, които да влязат в управлението при ротация или при следващ парламент", добави Румен Радев.

Той припомни, че на редица срещи с институции и в парламента е настоявал за комплексни мерки, с които да се приобщават нашите сънародници зад граница. Редица държави ограничават миграционната си политика и предоставянето на гражданство в резултат на оценката на геополитическите промени, а ние тепърва правим обратното - отваряме широко вратите за чужденци с български паспорти в управлението и в парламента на страната, посочи президентът.