Кирил Петков се е отказал от имунитета си на народен представител. Това стана ясно от съобщение на председателя на Народното събрание Росен Желязков от парламентарната трибуна.

Желязков обяви, че с писмо от 16 юни Кирил Петков е информирал, че дава съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него по постъпило искане от главния прокурор, информира БТА.

Искането за снемането на имунитета му е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от Петков, в която "съзнателно е затаил истина - наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина - отговаряне на условията за избиране на народни представители", посочват от прокуратурата.

Миналия петък съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви във Фейсбук, че е решил да си даде имунитета, защото не иска да разчита на "нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането" за имунитета му или не.

"Призовавам прокуратурата да направи всички документи по тази преписка публично достояние, за да стане ясно на целия български народ, а не само на народните представители, как прокуратурата продължава да бъде инструмент за политически натиск. Но пак заявявам, че пътят не е да сменим Гeшев със Сарафов, а трябва истинска съдебна реформа, след която институциите, а не удобни назначения гарантират справедливост и честен съдебен процес", настоя още съпредседателят на ПП.

"Ние няма да спрем, докато истинската промяна, а не имитацията, бъде постигната", написа още Кирил Петков тогава във Фейсбук.