Има последствия от изнесената от Сотир Цацаров класифицирана информация. Предполагам, че случаят ще бъде предаден на прокуратурата. Това обяви в интервю за Мария Цънцарова в предаването "Тази неделя" на bTV премиерът Кирил Петков по повод отнетия достъп до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров. Ден преди да стане това, Цацaров обяви, че подава оставка като шеф на Антикорупционната комисия, считано от 1 март.

За Цацаров и Антикорупционната комисия  

На въпроса дали става въпрос за срещата в ЦУМ между Цацаров (когато беше главен прокурор) и бизнесмените Красимир Гергов и Сашо Дончев, премиерът отговори, че знае за какво става въпрос, но би издал класифицирана информация, ако го обяви.

"Мен ме изненада, че в петък сутринта (14 януари) ДАНС е трябвало да уведомят г-н Цацаров в 9 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Беше доста голямо съвпадение. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде, не мога да кажа и не искам да спекулирам", коментира министър-председателят.

Явно ДАНС е преценила, че надеждността по Закона за класифицираната информация не е спазена, смята премиерът. Искам да поздравя службите, защото това, което се демонстрира, е, че, когато ДАНС вижда някаква нередност, независимо кой е човекът, те действат според правилата, посочи Петков и напомни, че Цацаров може да обжалва решението.

На въпрос за КПКОНПИ министър-председателят каза, че следващата стъпка е парламентът да смени закона за КПКОНПИ, защото по-важно от конкретния човек, който я оглавява, е какъв е регламентът и как тази комисия трябва да действа, Това, което знам от ПГ, е че това е един от първите закони, които ще се дискутира в пленарна зала, мисля, че още в понеделник се свиква коалиционен съвет по тази тема, обясни Кирил Петков.

За главния прокурор Иван Гешев 

Призива на парламентарната група на "Продължаваме промяната" към настоящия главен прокурор Иван Гешев също да подаде оставка и отговора на Гешев, че щом му искат оставката, значи си върши работата премиерът коментира така: "Дали той някой път се поглежда в огледалото и се пита дали добре си върши работата. Ако наистина си отговаря, че добре си върши работата, аз бих бил много обезпокоен. Другият вариант е да не може да си даде оставката заради някакви други причини - някакви фактори, които не му позволяват да вземе това решение".

Петков обяви, че никой не се е свързал с него, след като Гешев се оплака в Европейската комисия и в САЩ от политически натиск в писмо от 32 страници. 

Също по bTV правосъдният министър Надежда Йорданова каза, че има конкретни сигнали за нарушения на главния прокурор Иван Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му. По думите ѝ сигналите са различни и са във връзка с неосъществяване на контрол в определени случаи, за начина на организиране и провеждане на наказателното производство и въпроси относно конкретни негови решения и действия.

Йорданова отказа подробности заради факта, че те са свързани с квалифицирана информация и уточни, че обществото ще бъде информирано, когато бъдат изяснени всички факти и обстоятелства. 

"Когато се разглеждаше кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, неговата предистория беше повече от спорна. Малко преди той да стане главен прокурор, постави под въпрос разделението на властите и нарече този принцип "десен екстремизъм"... Неговата професионална биография беше натоварена с толкова спорни моменти. Та той прикри по делото "КТБ" Делян Пеевски, той беше в специализираната прокуратура, когато се разви "ЦУМгейт", какво точно направи. И толкова други спорни въпроси от неговата професионална кариера бяха поставени на масата", обясни позицията си министърът.

За отношенията със Северна Македония

Петков коментира и темата за Република Северна Македония, като отбеляза, че на Консултативния съвет по национална сигурност при президента е била потвърдена съществуващата позиция на България и тя се надгражда с общите групи. Той каза, че по време на посещението си в РСМ ще каже, че е време политиците да спрат с едностранчиви декларация и е време "да запретнем ръкави".

Попитан водил ли е разговори в представители на американското посолство за признаване на "македонско малцинство в България", премиерът отговори "никога". По тази тема има стопроцентова твърдост и разбиране, че тя даже не може да се дискутира, посочи Кирил Петков. Няма смисъл някакви групи политици сега да се упражняват напразно, заяви той и допълни, че по никакъв начин тази тема няма да бъде сложена за обсъждане.

За цените на тока

Няма да има шоково нарастване на сметките за тока, след като падне мораториумът, увери премиерът. Кирил Петков посочи, че КЕВР като независим орган трябва да има една много важна функция - да бъде истински регулатор и да влиза в детайли откъде идва определено ценово предложение и какви са истинските разходи.