От отсъствието на лидера на партията Корнелия Нинова на срещата със столичните социалисти губи БСП. Така коментира Кирил Добрев, кандидатит за нов председател на БСП, отказа на Нинова да присъства на дискусията в Зала 3 на НДК тази вечер.

"От това губи БСП, всички ние имаме своето мнение за развитие на държавата и партията. Начинът, по който се опитва да пропусне дебатите и срещата с другите кандидати, е обиден за БСП", коментира Кирил Добрев.

"Цялата тази кампания я бяхме замислили, както я правят нормалните социалистически партии в Европа, а там всяка седмица имаше дебати по различни теми. Силата на социалистите е в палитрата от различни мнения и хора, съжалявам, че това не се получи при нас, че Нинова пропусна всички дебати, а от това губи партията", каза още той.

Кирил Добрев остана единствен конкурент на Корнелия Нинова за председателския пост, след като по-рано днес другите трима - Валери Жаблянов, Красимир Янков и Георги Тодоров, се отказаха от участие в битката заради очакванията си изборът да бъде проведен нечестно.

По думите на Добрев има основание да се смята, че вотът ще е опорочен, като даде пример, че дори не се знае колко са членовете на БСП.

"Но смятам, че единственият начин да противодействаме е да участваме, за да можем с хората, които ни подкрепят, да спрем начина, по който искат да правим избори. Правим избори като ГЕРБ", определи Добрев.

"Като сме приели тези правила, дайте да я бием по нейните правила", заключи той.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов пък коментира, че в началото на август е информирал всички кандидати за лидери на левицата, че им предстои среща с градския актив на партията. Той отбеляза, че пред него трудно се говори и не всеки иска да излезе.

"Всеки може да прецени колко му е важна тази среща и да уважи градската организация", посочи той, цитиран от DarikNews.bg.

"Това, което днес се случва, мога да го кажа само с едно изречение - очевидно не сме узрели за прекия избор. Нещо, което можеше да се случи по един много по-различен начин, да бъде битка на идеи, и който спечели, да ги реализира в мандата, който предстои. За съжаление това е ситуацията към днешна дата", коментира Паргов.

На дискусията преобладава критичното мнение относно партийната кампания и поведението на партията. Недоволството си не скри член на градската организация на БСП, който заключи образно: "Партията ни прилича на жена в критическа възраст, на която хормоните й бушуват".

Макар и от разстояние, коментар на случаващото се направи и самата Корнелия Нинова. В Стара Загора днес тя участва в среща с актива на партията преди прекия вот за избор на нов лидер на 12 септември.

По повод декларацията на Валери Жаблянов и Красимир Янков, с която се отказаха от участие във вътрешния вот и призоваха членовете на партията да не гласуват заради опорочената процедура, Нинова каза: "Всеки е свободен да избира дали да участва в едно състезание или не, но не приемам обидата към партията".

"Да призоваваш да не се гласува означава да не се спазват и конгресните решение, защото прекият избор е решение на конгреса и е записано в устава, изтъкна още Нинова.