БСП се завръща на картата на местната власт. Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на БСП Кирил Добрев по повод екзитполовете от Местните избори. Той направи няколко пъти уточнението, че все пак това не са окончателни резултати.

Искам да благодаря на всички активни български граждани, които не останаха по своите домове, а излязоха и упражниха правото си на глас.

Изказвам своето уважение и дълбока благодарност към членовете, симпатизантите и всички онези, които се включиха в кампанията на БСП.

Техните усилия виждате, че не са останали напразни. Поради спецификата на вота, ранния час и безкрайното уважение към вас журналистите, мога да кажа няколко неща. Няма окончателни резултати, но с увереност казвам, че БСП се завръща в местната власт. Имаме почти двойно по-голяма подкрепа за партията от 2015 г.", каза Добрев.

Според Добрев, на места БСП има двойна подкрепа в сравнение с миналите местни избори през 2015 година. В 15 областни града БСП отива на балотаж. Знакови крепости на ГЕРБ се пропукаха, заяви Добрев. Той отбеляза, че ниската избирателна активност е била в полза на олигархични интереси. Социалистът отбеляза, че това е била най-скромната и пестелива предизборна кампания, но направена от сърце. Добрев отбеляза, че резултатите са показали, че има нужда от промяна и тя е в ръцете на избирателите, които той помоли да гласуват на балотажа.

Ниската активност засилва влиянието на корпоративния и купен вот, който е с най-силно влияние на местни избори. Нека свободните хора да гласуват, защото 1 свободен глас убива 1 купен глас, допълни зам.-шефът на БСП.