Вицепремиерът по обществения ред и министър на отбраната Красимир Каракачанов изрази подкрепа за граничните полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петров и Николай Петков, които бяха обвинени в началото на 2017 г. от турския наказателен съд, че на 17 април 2008 г., когато турска лодка навлиза в българските териториални води, при опит за арест прострелват един от рибарите-бракониери.

Цонков, Петков, Петров и Костов живеят в страх, че ще бъдат осъдени от турската държава, въпреки че са оправдани и от българския, и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. 

"Изразявам пълна подкрепа за граничните полицаи. Всички достойни българи, които с оръжие в ръка изпълняват и са изпълнявали своя дълг в защита на границите на България, имат моята безусловна подкрепа.  Още миналата година, когато Турция поиска екстрадицията им, заявих, че няма да допусна българите да бъдат предадени на турския съд.

Ако сега се наложи, ще ги прибера в Министерство на отбраната, за да бъдат защитени. Ще направя всичко по силите си, за да не бъдат предадени на чужда държава. Тези български мъже заслужават награда, защото са изпълнявали своя служебен дълг, защитавайки границата на Родината", написа в официалния си профил във Фейсбук Красимир Каракачанов.

Вчера Михаил Цонков заяви в интервю за Дир.бг, че делото в Турция е насрочено за 16 ноември и дотогава всички необходими документи трябва да бъдат представени в турския съд.