Протест имаше днес в Бургас пред Съдебната палата в защита на граничарите, които Турция обвинява в убийството на рибар, който е бракониерствал в наши води. Днес четиримата българи бяха разпитани в Районния съд. Случаят, за който у нас те са оправдани, е отпреди 10 години. Делото сега е заведено от турския наказателен съд. Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов живеят в страх, че ще бъдат осъдени от турската държава, въпреки че са оправдани и от българския, и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Искане за екстрадиране от турската страна няма, но четиримата са притеснени, че ако бъдат осъдени, и това ще се случи. Ето какво сподели пред Dir.bg Михаил Цонков по случая.

- Г-н Цонков, как минаха нещата днес в съда в Бургас?

- Нормално. Стана като прецедент в България нашият казус. Но има развитие и държавата вече показа, че застава твърдо зад нас.

- Главният прокурор Сотир Цацаров ясно каза, че държавата няма да допусне родни граничари, защитили България, да бъдат предадени на Турция. Какво се иска сега от вас?

- Даваме показания. Както сме давали показания и преди. Всичко това ще се изпрати в Турция, за да изразим нашата позиция. Министерството на правосъдието се е ангажирало много сериозно, за да ни защити. Имахме среща, обсъдиха се нещата. Каквото е трябвало да се събере и подготви, е свършено. Сега документите се обработват, за да се изпратят в Турция. Това, респективно, вече може да даде нов ход на развитие на процеса. Сега целта е да се набавят всички нужни документи, за да се изясни веднъж завинаги всичко.

- И депутати се ангажираха с вашата защита...

- Да, така е. Имаме планирани срещи. Парламентарна комисия също ще разглежда казуса. Има и внесени въпроси, ще се разисква случаят и на парламентарен контрол. Ние вече имахме среща с депутатите от Бургас и региона. Адвокатите имат срещи с представители на Външно министерство, с консули... Държавата се е раздвижила в наша подкрепа, за което искам да благодаря.

- Кога ще се гледа делото в Турция?

- На 16 ноември. Дотогава трябва всички нужни документи да бъдат представени. Какво ще стане после, никой не може да каже.

- Български адвокат ли ще ви представлява в Турция, или трябва да е турски?

- В Турция няма как да ни представлява българин. Само турски юристи могат да работят там.

- Какво означава това, че трябва да си търсите турски юрист?

- Това означава, че ако не прекратят делото, на база доказателствата, които сега се събират у нас и ще бъдат изпратени, най-вероятно ще трябва да си търсим адвокат там, който да ни представлява. Също така очакваме и да разберем какви точно са претенциите на турската страна. Ние научаваме какво се случва там постфактум.

- Главният прокурор Сотир Цацаров добави и още нещо, че не е желателно да напускате страната. Това си е сериозен проблем?

- Проблемът с влизане в Турция има, защото ако тръгнем натам, ще бъдем арестувани. В Турция и четиримата имаме заповеди за задържане.

- А това означава, че сте голям късметлия, защото два пъти сте бил в Турция след инцидента.

- Така е. Аз съм влизал и излизал от Турция легално, с паспорта си.

- Ако отидете в друга страна, например Германия...

- Не би трябвало да има проблем, но не е сигурно. Ако Турция е пуснала искане за задържането до Интерпол, например, властите в съответната страна ще трябва да си изпълнят задълженията. Ние не знаем дали има пуснато такова искане от Турция. А реално такова нещо може да бъде пуснато във всеки един момент, дори и към днешна дата да няма такова искане. И ако се стигне до подобна ситуация, това вече е доста неприятно. И това е причината да ни съветват да не напускаме страната. На един от колегите дъщеря му учи в Германия и той не смее да й отиде на гости. Това не е нормално, нали разбирате? Не си струва да се рискува. Държавата изрази силна позиция сега и това ни дава надежда, че нещата ще приключат в даден момент добре за нас.