Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разписал днес удължаване с 15 дни на срока за предоставяне на актуализирани оферти по искане на две от трите фирми, кандидатстващи по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили, предаде БТА.

Той каза това пред журналисти във Военната академия "Г. С. Раковски", където откри научната конференция "Дългосрочни предизвикателства за развитие на средата на сигурност и изграждане на способности на Въоръжените сили".

Проектът за патрулните кораби е един от трите основни модернизационни проекта за въоръжените сили и прогнозната му стойност е 984 млн. лв. с ДДС.

На 6 декември фирмите трябва да представят своите актуализирани оферти, каза Каракачанов и добави, че това се прави, за да няма коментари, че умишлено са бързали в интерес на някого за сметка на други. Той коментира, че две седмици не са от такова значение, важното е всички участници да са добре подготвени, да могат да мотивират предложенията си и след 6 декември да се пристъпи към оценка на офертите им. Удължаването ще наложи изместване в предвидените срокове по проекта с две седмици.

Кои са подали оферти за доставка на нови кораби

През април 2019 г. три фирми подадоха оферти: "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" (Германия), "МТГ - Делфин" (България) и "FINCANTIERI" (Италия).

Четири са основните показатели за оценка - "способности", "цена" "индустриално сътрудничество", "интегрирана логистична поддръжка". Най-напред са оценени техническите характеристики, както и предложенията, свързани с показателите "индустриално сътрудничество" и "интегрирана логистична поддръжка".

По първоначални очаквания (без отлаганията) при успешно завършване на процедурата първият кораб трябва да бъде доставен на ВМС до края на 2023 г., а вторият - до края на 2024 година.

На какви изисквания трябва да отговарят новите кораби

Според Актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС" конструкцията, дизайнът и пропулсивната уредба на кораба трябва да осигуряват:

  • автономност от минимум 7денонощия самостоятелно плаване (вода и провизии за 14денонощия);
  • далечина на плаване не по-малка от 3000 морски мили при икономична скорост14 възла;
  • максимална скорост не по-малка от 22 възела и поддържане на скорост 12 възела при вълни 5 бала;
  • екипаж от 60 до 80 човека (без екипажа на вертолета, техническия персонал за него и бординг група от силите за специални операции);
  • възможност за настаняване на допълнителен личен състав от минимум 25 души;
  • базиране и опериране с вертолет (площадка за кацане, фиксиран хангар и необходимите системи за 1 вертолет тип AS 565MB "Panther");
  • изпълнение на свойствените задачи в условията на използване на Ядрено, химическо и биологическо оръжие (ЯХБО);
  • приемане и предаване на течни и твърди товари на ход;
  • удовлетворяване изискванията за проектиране и строеж на военни кораби клас 18/52 "Корвета" на класификационна организация, член на IACS (International Association of Classification Societies) от държава, член на НАТО (Bureau Veritas, Lloyds Register, American Bureau of Shipping), което означава одобрение на проекта от класификационната организация и наблюдение на строителството.

Красимир Каракачанов изрази днес очакването си договор по другия проект - за новите бронирани бойни машини за Сухопътните войски, да се подпише идната пролет.

Ще растат ли военните разходи

Приблизително 300 млн. лева са предвидени за следващите три години за изграждане на инфраструктура за очакваните нови изтребители F-16. Министър Каракачанов обаче прогнозира, че реално необходимите средства може да са и по-малко.

Министърът оцени планирания бюджет за отбрана за 2020 г.,който ще надхвърли 2 млрд. лева, като покриващ нуждите на военното ведомство. Отдавна не е бил толкова висок и в последните три години се увеличава. Заплатите на военнослужещите отново ще се увеличат с 10 процента, предвидени са и разходи по модернизационните проекти, за поддръжка на съществуващата техника, както и средства за наемане на нови кадрови военнослужещи. Винаги може повече, но не можем да живеем изолирани и да смятаме, че само проблемите на МО са единствените и най-важните. От гледна точка на възможностите, аз съм доволен, коментира Каракачанов.

Какви са главните рискове

Главните рискове и заплахи пред националната сигурност - тероризмът, миграционните вълни, организираната престъпност и хибридните въздействия ще се запазят и в перспектива, каза пред участниците в международната конференция във Военната академия министърът на отбраната. В такава комплексна среда на сигурност, пред България стои задачата да осъществява собствена политика за сигурност, включително отбранителна, която да е съобразена с факта на пълноправното ни членство в НАТО и в ЕС, заяви Каракачанов.