Не са обсъждани рокади в кабинета. За коалицията не е проблем исканият от БСП вот на недоверие. Всеки един вот е сверяване на часовник. Ако дебатът отново се изроди в изродски изпълнения няма да има ефект. Ако е професионален и целенасочен, би бил полезен.

Това заяви пред bTV вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов по повод предстоящия вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" за сектор "Сигурност".

Запитан ще има ли оставка на вътрешния министър или друга оставка, тъй като има напрежение между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, Каракачанов отговори, че напрежение има и в по-малката коалиция. За него е нормално да има спорове.

Симеонов и Ангелкова спорят за шума по курортите.

Помолен да коментира думите на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки, че за военен министър се избира "сульо и пульо", Каракачанов отговори, че въпросното лице бърка хеликоптер със самолет. Според министъра е несериозно питането дали ще подаде оставка. "Подобен тип изпълнява политическа поръчка. Той плюе по Валери Симеонов и по мене. Човекът, който казва, че нямаме нужда от армията, сега излиза и се прави на загрижен", каза Каракачанов.

Преди дни Марешки поиска оставката на Каракачанов след гибелта на двамата пилоти на Летище Крумово. Според него министърът е отговорен за неизправната техника и малкото летателни часове на пилотите.

"Преди няколко дни беше загрижен за пенсионерите, сега е загрижен за армията. В подобни джендърски вечеринки няма да участвам", каза в заключение Каракачанов.

Според него Марешки може би изпълнява политическа поръчка. Тя може да е от фирми, които Каракачанов не допуска да бъдат посредници при сделки на министерството. "Възможно е и да е приятелски огън. До преди дни беше загрижен за пенсионерите, сега - за армията, за която гласува против да се дават пари", каза Каракачанов по адрес на аптечния бос.

"Човекът с една камара дела да говори за морал?! - Несериозно", категорично военният министър отрече да се вслуша в искането на Марешки за оттегляне от поста.

"Между 2 и 3 сек. е било падането на хеликоптера. Той е бил ниско - на 30 м, когато е загубил стабилност. Още във вторник говорих с оцелелия, комуникативен е, спомня си някои неща. Разпит не е провеждан, това трябва да стане с лекарско разрешение", каза Каракачанов.

Военният министър не скри, че голяма част от бойната ни техника се нуждае от ремонт. Има парадокс - техника, собственост на военното министерство не може да се ремонтира в завод на ведомството без обществена поръчка. Тази поръчка може да бъде обжалвана от всяка фирма. В края на 2017 г. украинска фирма спря изпълнението на договора за ремонт на МиГ-овете и загубихме парите, определени за тях, каза Каракачанов.

Друга поръчка за ремонт на стойност 3,7 млн. е забавена от фирма на девойка на 27-28 г. Отдавна готвим промени. Ще предложа промени в ЗОП - не е нормално фирма, произвеждаща банички или продаваща бикини да обжалва ремонт на военна техника, каза Каракачанов.

Практиката на обществените поръчки по принцип да има злоупотреби направи закона покрай сухото да гори и мокрото, призна военният министър.

Той не скри, че от 245 пилоти по щат много малко от тях летят. Техника има, но тя не е отремонтирана. Нещата са правени на парче. От 5 Ми-17 не лети нито един. От Ми-24 лети един, от Кугърите - 4 от БЕЛ - 3 летят и 3 не летят. За вертолетите БЕЛ - 1 млн. лева е цената на ремонта, каза Каракачанов.

"Имаме техника, тя стои в хангарите и оправданието няма пари за ремонт не го приемам за сериозно. Нормалната практика е 120 часа (нальот - б.р.). Двамата пилоти са налетели 17 и 19 часа", каза Каракачанов.

Сега се движи проекта за ремонт Су 25. С парите на МО може да си позволяваме малко бройки. За 5-те хеликоптера Ми-24 са необходими 24 млн. лева. Част от бойната техника се използва за спасяване при бедствие. Тези смешни 25 млн. лв. за петте Ми-17 си заслужават", категоричен е Каракачанов.

Искам техниката да лети и армията да е боеспособна. Всичко друго минава и заминава.

Той заяви, че ако се наложи спасителна акция сега, трябва да искаме вертолет от Македония.

Относно споразумението между Македония и Гърция за името Северна Македония лидерът на ВМРО заяви: "по никакъв начин не ме притеснява името Северна Македония. Уважавам хората, които имаха българско самосъзнание. За България спор за името няма. Спорът е между Македония и Гърция".

Същевременно Каракачанов обясни, че когато премиерът Зоран Заев изброява народностите в Македония, случайно изпуска българите. Когато говореше за Илинденското въстание и казва кои са участниците, казва - турци, албанци. Да, те са участвали, но са участвали в палежа на селата.

При избухването на бунта се пее песента на Ботев. Знамето е било с трите цвята, като българското - бяло, зелено, червено. Никъде няма вентилатора или звездата на Вергина, коментира Каракачанов. Северна Македония няма как да претендира за Пиринска Македония, категоричен е воеводата.

Какъв е компромисът между двете държави (Гърция и Македония - б.р.) не е наша работа, каза Каракачанов. Има и друг вариант за име, спомена шеговито той, - тези, които отсъстват в изказванията на техния премиер, да присъстват в наименованието.