Кандидатките за кмет на София Мая Манолова и Йорданка Фандъкова се засякоха пред Костницата на княз Батенберг I в столицата. Поводът за срещата стана честването на 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Двете присъстваха на церемонията, в която взе участие и представителна гвардейска част. Слово за Съединението произнесе кметът Йорданка Фандъкова.

Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в словото си по повод 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Честването се състоя пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг в столицата.

6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България, трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние, каза Фандъкова. Днес може би е трудно да си представи шока от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами, нека си припомним историята като урок за настоящето, посочи в словото си кметът. По думите й съдбата на отечеството е в собствените ни ръце, в дружните усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване.

Кандидатките за кмет на София Мая Манолова и Йорданка Фандъкова се засякоха пред Мавзолея на княз Батенберг I в столицата. Поводът за срещата стана честването на 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Двете присъстваха на церемонията, в която взе участие и представителна гвардейска част. Слово за Съединението произнесе кметът Йорданка Фандъкова.

Съединението е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал, след дългите векове на гнет, посочи Фандъкова. Тя каза, че Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници, приет за равен и достоен с другите европейски народи. Фандъкова каза, че вечно трябва да бъдем признателни на княз Александър Първи, на Захари Стоянов, Иван Андонов, военноначалниците Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Анастас Бендерев, на държавниците Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, на дипломата Иван Гешов. Всички те и мнозина други, вложиха целите свои дарби, усилия и мъжество, за да се случи Съединението. Да не забравяме и огромната роля на героичната българска армия, която в последната българо-сръбска война защити държавата и българските идеали и постави света пред свършен факт, посочи още в словото си кметът на София.