Визитата на българския премиер Бойко Борисов в Съединените щати и срещата му с американския президент Доналд Тръмп намира отзвук и в западни, и руски издания.

Асошиейтед прес отбелязва, че Тръмп и българският лидер са обсъждали енергетиката и НАТО. Агенцията посочва, че двете страни са публикували съвместно изявление, в което САЩ казват, че приветстват аспирациите на България да стане регионален газов хъб. България, която беше близък съюзник на Москва през Студената война, по-късно се присъедини към НАТО и към ЕС, но продължава да разчита на Русия за енергийните си доставки, посочва агенцията. По време на срещата на Тръмп и Борисов двамата лидери са обещали да увеличат доставките на природен газ от различни и надеждни източници и да диверсифицират българския енергиен сектор, посочва агенцията. Администрацията на Тръмп има намерение да прати технически експерти в страната, за да работят с техните български колеги, за да намерят начини за по-нататъшно сътрудничество по енергийни проекти, в това число и ядрени, посочва още агенцията. АП припомня, че срещата на Тръмп с българския премиер се вписва в серия от срещи на Тръмп с лидери на страни от Източна и Централна Европа, като Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния.

Снимка: БТА

Водещите американски издания "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" препечатват публикацията на АП. Изданията акцентират, че високопоставен представител на американската администрация, информирал журналистите за резултата от визитата, е казал, че САЩ са заинтересовани от износ на втечнен природен газ за България и други страни от региона. По време на срещата с Тръмп е било отбелязано неотдавнашното закупуване от България на самолетите F-16. Тръмп е похвалил и решението на България да увеличи разходите за отбрана и да работи с други съюзници от НАТО, за да постигне целевите разходи за отбрана до 2024 г.

Президентът е казал също, че САЩ подкрепят аспирациите на България да се присъедини към програмата за визови облекчения, позволяваща безвизови пътувания до САЩ за срок от 90 дни. Програмата дава възможност на предварително одобрени пътници от участващите в нея страни да посещават САЩ до 90 дни, без да трябва да получава неимигрантска виза за посещение, отбелязва изданието.

САЩ и България се договориха да укрепват стратегическото си партньорство, посочват руските ТАСС и РИА Новости. Двете страни се договориха да развиват сътрудничеството в сферата на отбранителната промишленост, посочва ТАСС. САЩ и България ще разработят "пътна карта" за противодействие срещу заплахите за сигурността в Черноморския регион, отбелязва в. "РБК", като се позовава на общо изявление на премиера Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Вашингтон и София планират укрепване на сътрудничеството си в енергетиката, посочват ТАСС и в. "Московский комсомолец". САЩ са се съгласили, че България трябва да има газов хъб, отбелязва ТАСС.