Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност заради кризата в Близкия изток, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Това е първото заседание на КСНС за период от две години насам. Предишното заседание при президента Радев беше през февруари 2022 г., когато започна войната в Украйна и Русия нахлу на нейна територия. 

"Това, което трябва да следим и това, което правим ежедневно и със службите за сигурност, и с правителството, е оценка на обстановката. И оценката на риска за нас е все пак вероятността от повишаване на миграционния натиск към България, а също като виждаме огромната разлика във военния потенциал на "Хизбула", говоря като въоръжение, като организация срещу една от най-високотехнологичните армии в света. Като резултат следим и може да се очаква отговор с асиметрични средства, тоест с терористични атаки. Това е, за което в момента наистина полагаме изключително внимание", коментира вчера пред медиите изострената ситуация в Близкия изток президентът.

Заседанието ще се проведе на 4 октомври от 10 часа на "Дондуков"2, а темата му е озаглавена "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток. Необходимост от предприемане на мерки", уточняват от президентството.

Междувременно стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев също свиква Съвета по сигурността към Министерския съвет заради ситуацията в Близкия изток, като заседанието ще се състои още днес в 17 часа.

Председател на Съвета е премиерът Главчев, членове са служебните министри на вътрешните работи Атанас Илков, на отбраната Атанас Запрянов, на външните работи Иван Кондов, на финансите Людмила Петкова, както и на електронното управление Валентин Мундров.

В Съвета по сигурността участват още председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", председателят на Държавна агенция "Разузнаване", директорът на Служба "Военно разузнаване", началникът на Националната служба за охрана, добавя БТА.

Малко по-рано бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира в интервю за БНР, че по време на предизборна кампания, която и без това е много объркана, КСНС няма да доведе до вземане на добри решения.

"Тази криза е по скоро обект на Съвета за сигурност към Министерския съвет. МС и премиерът се справят изключително добре с евакуацията", коментира Шаламанов.

По думите му към момента няма пряка заплаха за хората в Израел. По-важно сега е да действа МС, МВнР, МО, МВР, службите, но да кажем, че няма заплаха за България, би било безотговорно", категоричен бе Шаламанов.

Снощии Иран изстреля около 180 ракети по Израел като отговор за убийствата на лидерите на "Хизбула" и "Хамас".

Израелската армия съобщи, че системата за противовъздушна отбрана е прехванала голяма част от иранските ракети.