Правителството предприема пакет от мерки срещу войната по пътищата. Целта е да се действа постоянно, а не кампанийно. Това обяви министър-председателят Николай Денков в началото на заседанието на Министерски съвет. Набелязани са мерки, които трябва да се вкарат в действие, каза премиерът.

Те включват ремонт на рисковите участъци по пътищата, регулярни проверки за спазването на пътните правила, промени в обучението на водачите на МПС, както и за обучението по "Пътна безопасност".

Една от мерките започва да действа още от днес - постоянни проверки по пътищата от няколко институции. Такива вече правят от Пътна полиция, АПИ, НАП, Агенция "Митници" и Агенцията за пътна безопасност.

"Има теми, които са изключително важни и чувствителни за обществото. Една от тях е темата за безопасността на движението по пътищата. Затова една от първите срещи, които проведохме беше с министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта за да видим какво може да направим, за да обърнем негативната статистика в положителна посока", каза преди заседанието на Министерския съвет премиерът премиерът.

"Надявам се тази система да проработи и това, което е обещавано от наша страна - няма да работим кампанийно, няма да се случи днес, за да можем да го отчетем пред медиите, а това ще е част от нашата работа. Имаме планирани месечни срещи с представителите на отделните ведомства. Ако се справим както планираме, резултатите след няколко месеца ще бъдат видими", каза Денков.

"Специално внимание ще обърнем на ремонтите на рисковите пътища. Мерки свързани с безопасното шофиране, промяна в подхода на обучение на шофьорите", добави Денков.

И поздрави МВР за това, че за първи път ще се извърши съвместна проверка на екипи от 6 различни институции. "Те ще се явяват на определено място в пътната мрежа и всяка от тях в рамките на нейните правомощия ще изпълнява определената дейност", уточни още министър-председателят по повод започналата от днес акция в цялата страна.