Кабинетът "Главчев" полага клетва утре, стана ясно от интернет страницата на Народното събрание.

Председателят на на парламента Росен Желязков свиква извънредно заседание на 9 април 2024 г. от 9 часа. Разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията ("Народното събрание се свиква на заседания от председателя на Народното събрание по негова инициатива - бел. ред.)

В дневния ред е включена една точка - полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента на Република България.

На 5 април номинираният за служебен премиер Димитър Главчев оповести на среща с държавния глава Румен Радев и парламентарно представените сили имената на служебните министри. След като чу състава на кабинета, лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков го нарече "абсолютна наглост и обида в опит да се прикрият зависимостите на кабинета". Малко след това представителите на ПП-ДБ напуснаха срещата на "Дондуков"2, обявявайки, че са "взривени". Най-спорният след кандидат-министрите се оказа ръководителят на МВР и в правителството на ПП-ДБ Калин Стоянов. Повторната му номинация предизвика вълна от коментари с искането за оттеглянето й.

Още с представянето на състава Димитър Главчев постави фокус върху Стоянов. "Това ми беше най-трудното решение. Колебах се до вчера, но след като и ръководителят на професионалното ръководство вчера подаде оставка, ще бъде доста голямо предизвикателство за системата и двамата да бъдат извън нея по време на избори. Проведох среща и с полицейския синдикат. Те стоят твърдо зад него и заявиха, че ще бъдат демотивирани да участват в организацията на изборите, ако Калин Стоянов, който е свършил толкова много, бъде сменен", обоснова се номинираният за служебен министър-председател.

"Един служебен кабинет има цел да постигне безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов е провокативен и обида в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Ние казахме, че той е не само ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ. По-лошо, тя е била от тези фигури, които имат неспособността да имат собствено мнение. Имаме доказан купен вот на местните избори. Изборът на този вътрешен министър за нас показва абсолютна политическа наглост да бъде сложен на масата", подчерта Петков и отбеляза, че ако номинираният Георги Гвоздейков приеме поста на транспортен министър, ще бъде изключен от ПП.

"Мундров е министърът, който беше подменен в последния момент от Мария Габриел и който никога не беше дискутиран, така че да бъде приет. Това показва ярко политическо оцветяване по най-лошия начин. Двамата министри, от които ще зависят независимите избори, са изцяло отговорност на ГЕРБ с голямата опасност отново да имаме отново само хартиена бюлетина и да нямаме електронно гласуване, а купеният вот да е със същите мащаби, в които го видяхме на местните избори. Ние сме взривени от това предложение", продължи Петков и отбеляза, че предложената за служебен правосъден министър Мария Павлова е заместник на Борислав Сарафов, който е "олицетворение на превзетата държава": Няма да има безпристрастно правосъдие", коментира още бившият премиер.

"Отиваме на Избори 2 в 1 на 9 юни, с което се надявам да има силна избирателна активност, да не разкарваме хората два пъти до урните и да спестим все пак средства", каза президентът Румен Радев пред ръководствата на парламентарните групи, които останаха в залата в отсъствието на ПП-ДБ и БСП.