Служебният премиер Димитър Главчев ще покаже твърда позиция и няма да смени спорния вътрешен министър Калин Стоянов. Промени на състава може да има, но това ще са вероятно един, двама - тази прогноза направи социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред БНР. Интервюто е направено преди да стане ясно, че оттеглилият се вчера като главен секретар на МВР Живко Коцев няма да напуска поста си. 

При обявяването на състава на служебния кабинет кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев посочи, че предлага Калин Стоянов за вътрешен министър след много двоумения. 

"Най-трудното ми решение и най-много се двоумях, няма да скрия, за Калин Стоянов. Вчера оставката на професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар абсолютно наклони окончателно везните в негова полза. Представете си какво щеше да стане, ако и професионалното ръководство е в оставка и сменим и политическото в лицето на министъра - не мога да поема такъв риск. Има прозорец за разговори, но не виждам кой би ме убедил да правя промени в състава на служебния кабинет", посочи Главчев пред президента и след това пред журналисти. 

Решението на Живко Коцев от днес да не се оттегля от МВР обаче променя картината. Преди това да стане ясно, Боряна Димитрова прогнозира, че е възможно да има "промени на състава да има, но това ще са вероятно един, двама". А прогнозата ѝ за следващите три дни бе, че служебният премиер Димитър Главчев ще покаже твърда позиция и няма да смени спорния вътрешен министър Калин Стоянов. Тя определи Стоянов като "не ябълката на раздора, а боксова круша на раздора". 

"Интересно е как ще се развива ролята и участието на МВР в изборния процес. Главчев направи умел пиарски ход и се срещна със синдикатите в МВР, и каза, че те настояват за оставането на Калин Стоянов. За мен този пост ще остане за Калин Стоянов и не очаквам в призивите за преосмисляне на състава на служебния кабинет да бъде сменен. И ще продължи напрежението в предизборната кампания".

В предложенията на Главчев за министри се създава напрежение около МВР и електронното управление, сподели мнението си социологът.

За състава на служебния МС Димитрова заяви, че предложените министри са очаквани, без ярки политически фигури. "Смятам, че е политически балансиран, а не политически неутрален. Виждам палитра от политически лица и това се вписва в логиката на конституционните промени - кандидатите за премиери да се избират от определен кръг, но да не са ярки политически фигури", коментира още Димитрова.

Димитрова изрази мнението си, че има "целенасочено запазване на фигури от досегашния кабинет, което е реверанс към политическите партии, които управляваха досега - Георги Гвоздейков - транспорт, и Галин Цоков на МОН.

"Важно е да следим работата на този служебен кабинет и той да се придържа към основната рамка - организиране на изборите, осигуряване на нормално действие на администрацията и непредприемане на крупни движения по отношения на договори. Имаше служебен кабинет на Радев, който смени областните управители, директорите на ОДМВР. И този служебен кабинет да не подписва договори, които ще са спорни - "30-годишен с Боташ", призова Боряна Димитрова.