Най-трудното решение за министър беше това за Калин Стоянов. Има прозорец за разговори, но не виждам кой би ме убедил да правя промени в състава на служебния кабинет. Това заяви на излизане от президентството избраният за служебен премиер Димитър Главчев, след като малко по-рано представи избора си за министри пред държавния глава и парламентарно представените партии.

"С всички съм провел разговори, изслушал съм какви са им опасенията. Кирил Вътев и останалите още трима министри от действащото правителство съм избрал заради това да има приемственост. Съобщиха ми за някои факти и програми, които вървят в момента и са към приключване, и прецених, че по-добре да не се рискува да има трус в сектора, а да продължат и да завършат започнатото", коментира пред журналисти Главчев.

Той беше категоричен, че компромис не е допускал с никого.

"Най-трудното ми решение, но най-много се двоумях, няма да скрия, беше с Калин Стоянов. Вчера оставката на професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар абсолютно наклони окончателно везните в негова полза. Представете си какво щеше да стане, ако и професионалното ръководство е в оставка и сменим и политическото в лицето на министъра - не мога да поема такъв риск", подчерта Главчев и отново припомни, че най-важно за служебното правителство е да организира честни избори. 

"В момента има прозорец за разговори, но аз съм взел своето решение. Не виждам кой би ме убедил да правя промени. Всичко е абсолютно прозрачно, поздравявам и президента, че ви покани горе да присъствате", заяви Димитър Главчев.

Изборът на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи беше наречено от ПП-ДБ "обида и абсолютна наглост" по време на консултациите при Румен Радев.

"Един служебен кабинет има цел да постигне безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов е провокативен и обида в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Ние казахме, че той е не само ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ. По-лошо, тя е била от тези фигури, които имат неспособността да имат собствено мнение. Имаме доказан купен вот на местните избори. Изборът на този вътрешен министър за нас показва абсолютна политическа наглост да бъде сложен на масата", подчерта лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков и отбеляза, че ако Георги Гвоздейков приеме поста на транспортен министър, ще бъде изключен от ПП.

След изявлението си от ПП-ДБ напуснаха консултациите, обявявайки, че са "взривени".