"Колкото е по-високо, по-кратко се стои, но се помни дълго". Това е написал Димитър Главчев под снимката за спомен от изкачването си на връх Елбрус в Кавказ, Русия /5642 м/ преди пет години. Дотук професионалните му върхове са три - председател на парламента, на Сметната палата и служебен министър-председател - засега за кратко. Височините са достигнати и в пряк, и в преносен смисъл, а краткият личен афоризъм, който си е записал като паметна бележка през 2019 г., близо до облаците, звучи почти пророчески.

Въпреки че има много страсти, тази към върховете е най-видима и във времето й остава верен. Всяка седмица новият служебен премиер намира време за планината, пък макар и само до Боянския водопад и Витоша. Вихрен, Чегет, Елбрус... В колекцията му са още много покорени върхове, но само с Мусала сподели емоцията от Националния празник на 3 март тази година. Компания в експедициите му правят няколко верни приятели, нерядко и брат му, а доста редовно и музикантът и бивш депутат от ГЕРБ Калин Вельов.

"Успех на Димитър Главчев - един доказано отговорен, премерен, разумен и земен човек. В планината хората се познават какви са! Пълна подкрепа, стискам палци и съм сигурен, че ще бъде добър в тази роля!", написа Вельов в социалната мрежа в деня, когато Румен Радев го избра.

Ролята на служебен премиер вече започна за Димитър Главчев. По силата на новите конституционни промени трябваше да изостави временно поста си на председател на Сметната палата, където е едва от 8 месеца, за да се премести на "Дондуков" 1.

Калин Вельов с Димитър Главчев и техен приятел на връх Вихрен

Снимка: Фейсбук, личен профил на Вельов

По ирония на съдбата самият Главчев е защитавал оставането на служебния кабинет в Конституцията - защото съществуваше и вероятност такъв да бъде редовният, както първоначално предлагаха от ПП-ДБ. Такъв коментар прави преди повече от година - далеч преди да му хрумне, че ще го оглави някой ден.

"Добре е от време на време юристи(може и други) да припомнят, че за премахването на института "служебно правителство, както и на фигурата "главен прокурор" е необходимо Велико народно събрание", пише в профила си във Фейсбук Димитър Главчев на 11 юни 2023, когато все още е отшелник след оттеглянето си от голямата политика.

Единственият, съгласил се да поеме поста на служебен премиер, е наричан съпартийците си еднорог - не се вписва в клишетата на типичния партиец. Извън ГЕРБ - и вчера, и днес го смятат за верен войник на партията и не вярват, че няма да остане такъв и начело на служебния кабинет.

Главчев кара малък самолет заедно с Красимир Велчев над Радомир през 2023 г.

Снимка: Личен архив, Фейсбук

Той е от основателите на ГЕРБ още преди сдружението да прерасне в политическа формация. Оттогава пък е приятелството му с бившия депутат, председател на ПГ и зам.-председател на НС Красимир Велчев, който е сред най-близките му до днес, още от годините на партийно строителство. "Приятелите ми от 40 г. ще потвърдят, че властта и постовете не са ме променили", казва в не едно интервю Главчев.

Димитър Главчев в парламента с Красимир Велчев от времето, когато бяха депутати

Снимка: Фейсбук, личен профил на Димитър Главчев

А мнозина, които си представят експерта-счетоводител само като един вглъбен в сметки и таблици човек на числата, биха се изненадали от многото хобита на одитора Главчев. При него спортът и изкуството като че ли се намират в постоянна конкуренция  - ако не се катери към поредния връх, кара колело в Южния парк или е на ски, или на концерт. Заклет почитател на футбола, "Формула 1" и на Григор Димитров, но не откакто най-добрата ни ракета се върна в десетката, а от самото начало на пътя му в големия тенис.

Отляво надясно: Братът Николай, Димитър Главчев, Тервел Пулев и Калин Вельов

Снимка: Фейсбук, личен профил

Новият служебен премиер е меломан - почитател на рока толкова, колкото и на класиката, както и на родния поп. Живописта е другата му страст. Почитател на Сули Сеферов, от когото има и платно с посвещение. И понеже обича да съчетава несъчетаемото, вкара живописта в Сметната палата. Като ценител на разградския художник Данаил Цонев, от когото притежава няколко платна, Главчев организира негова експозиция в Палатата за Деня на будителите с помощта на писателя Христо Стоянов. И това не е последната изложба в палатата на одитите. Малцина знаят, че той е в първата редица на Инициативния комитет за изграждането на паметник на Захари Стоянов в центъра на София.

Със Сули Сеферов

Снимка: Личен архив, Фейсбук

Подчинените му в Сметната палата признават, че работят спокойно при новия шеф и твърдят, че няма политическа преса, откакто е дошъл. Той пък за 8 март организира поздрав на живо за преобладаващия дамски състав - доведе да им пеят дует "Шик".

Само две седмици след встъпването си в новата длъжност посрещна 60-годишния си юбилей с новите си колеги.

"Никога не съм имал толкова много гости за рождения си ден. Когато бяхме деца, на 15 август всички бяха във ваканция. В парламента - също. Радвам се, че сега сте с мен на празника", призна новопристигналият шеф на Сметната палата на 15 август миналата година. Дни преди това, след като парламентът го избра на поста, обеща, че няма да допусне партизанщина и поема работата, за да защитава всеки лев на данъкоплатеца.

С екипа на Сметната палата и бивши нейни председатели на 144-та годишнина на институцията

Снимка: Личен архив, Фейсбук

Преди месец, още преди да знаем, че ни очакват предсрочни парламентарни избори, новият председател на независимата одитна институция предложи на ЦИК своя идея, която да намали бумащината в изборния процес. Комисията прие предложението на Главчев удостоверенията по Закона за политическите партии, необходими при регистриране за участие в избори, да бъдат предоставяни от Сметната палата по служебен път на ЦИК.

"Облекчението на административната процедура ще спести на представителите на политическите партии по две посещения в Сметната палата и по една в ЦИК, за всеки вид избори", обясни тогава Главчев. Всъщност той е един от инициаторите и участниците в изготвянето на Закона за Сметната палата, приет през 2010 г., който е в основата на сега действащия.

С Лаура Кьовеши и кмета на София Васил Терзиев

Снимка: Личен архив, Фейсбук

Не обича особено да говори за семейството си, има син и дъщеря, казва за тях, че отдавна са големи хора и отговарят за постъпките си. Синът му Михаил е двукратен балкански шампион по кикбокс, брат му Николай също се занимава със спорт и е честата му компания в планинските преходи. Има внук и внучка, а рецептата му за човешко развитие е: "Просто четете книги!"

Недоизказано обаче остана онова, което се случи преди пет години, когато Димитър Главчев беше пръв сред равните в 44-то НС на мястото на Цецка Цачева. До днес мълвата говори, че след като спря микрофона и изгони от пленарната зала Корнелия Нинова, подаде оставка не по своя воля. Скандалът избухна с огромна сила, опозицията се готвеше да го свали, гласовете стигаха това да се случи, БСП заплаши с бойкот пленарната зала, а тогавашният премиер Бойко Борисов скоростно пристигна в парламента, за да гаси пожара. След разговор между двамата председателят на Народното събрание подаде оставка.

В планината

Снимка: Личен архив, Фейсбук

Твърди и до днес, че това е било негово решение, а малко преди да го вземе, соцлидерката е казала на председателя на ГЕРБ, че няма да отстъпи. "Не искам да поставя колегите си пред парламентарна криза. Подавам оставка, за да няма напрежение", обяснява акта си Главчев. А докато беше председател на НС само за няколко месеца - от април до ноември 2017 г., отказваше да напусне апартамента си и да живее в резиденция "Бояна", накрая склони само заради НСО, но продължаваше да си купува гевреци от павилиона до парламента и да подхвърля по някоя шега, минавайки покрай масата на парламентарните репортери.

С приятеля и бивш колега в НС - Георги Марков на представянето на книгата му за Виктор Орбан

Снимка: Личен архив, Фейсбук

През последните три години запази дистанция от пряката партийна дейност и далеч от Народното събрание, даде превес на привързаността си към планините. До връщането му с гръм и трясък обратно през миналото лято - първо в Сметната палата, после директно на "Дондуков" 1 като служебен премиер. "Човек, когато си върши работата, не трябва да се хвали", казва Главчев, а само мандатът му ще покаже дали накрая ще има за какво другите да го хвалят.

Димитър Главчев на връх Мусала на 3 март 2024 г.

Снимка: Личен архив, Фейсбук