"За мен вотът на недоверие вече се е състоял. Да искаш оставката на министъра на вътрешните работи в ситуация, в която е поискан вот на недоверие по темата "сигурност", и тази оставка да не е искана от опозицията, а от партията мандатоносител - това означава, че те самите признават, че има проблеми с управлението на сигурността в страната, т.е. опозицията е права". Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова по Нова телевизия. "Какво ще бъде формалното решение при гласуването, мисля, че е ясно за всички", добави Йотова.

На въпрос за оценка на кабинета "Денков-Габриел", вицепрезидентът коментира, че дори не се замисля за оценка.

"За мен този кабинет е в морален фалит от самото начало. Те самите си казаха, че това е "сглобка", на вас струва ли ви се нормално едно правителство да бъде наречено "сглобка"? Фалитът е тогава, когато пасивите са повече от активите. Смятам, че от самото начало те са с повече пасиви, отколкото с активи", коментира Йотова.

Според нея оставката на вътрешния министър може да бъде поискана и за начина, по който той обясни своето неприсъствие във вечерта на протестите в София.

"Обяснението с киното е обяснение за наивници и не смятам, че е много редно по този начин да се заблуждават българските граждани, защото е обидно", коментира вицепрезидентът Йотова, според която също така е некоректно вината да бъде хвърлена върху редовите полицаи.

По отношение на постигнатото съгласие за стъпките за отмяна на дерогацията, вицепрезидентът коментира, че като български гражданин иска в следващите месеци да не се увеличават цените и това да бъде гарантирано.

"Да има сигурност на доставките, а не да се извиняват с това, че някой танкер се е забавил, защото не го пускат. Може би на първо място - как си представят развитието на целия регион, в който функционира рафинерията, ще има ли уволнени хора, ще може ли да се запази пълният капацитет на рафинерията или той ще бъде намален - съответно съкратени работниците", изреди неизвестните Йотова.

"Направен ли е анализ, ще бъде ли гарантирано до последно всяко работно място в "Лукойл Нефтохим", дали ще паднат доходите на хората, които работят там, дали ние като граждани ще можем да се ползваме с евтини горива и дали страната ни е помислила за това как финансово да оздрави и дружеството, и рафинерията, ако това се наложи", попита още Илияна Йотова, цитирана от БТА.