ИТН не са получили покана от ПП-ДБ за разговори, готови са да участват, но предпочитат първо да видят проекта с промените, за да не си говорят общи приказки. Това обясни Ивайло Вълчев, заместник-председател на ПГ на "Има такъв народ" в кулоарите на Народното събрание.

"Ако получим такава покана, ние бихме предпочели да стане обратното - не първо да говорим неща по принцип и след това да виждаме за какво става дума. Искаме да видим техните предложения, за да избегнем поредната формална среща, в която едни хора първо се виждат, после си обещават пак да се видят", коментира Вълчев.

"Първо да видим техните предложения, да се запознаем с тях и след това да обсъждаме какво бихме подкрепили", добави той, като напомни, че ако ще се отваря Конституцията, и те имат своите предложения. той изреди идеята им за президентска република и за избор на главния прокурор по подобие на президента.

"Така или иначе, ПП-ДБ вече имат вече партньор, с който да правят конституционни промени, както видяхме, едва ли ще имат нужда конкретно от наша подкрепа", отбеляза Ивайло Вълчев.

По отношение на фигурата на главния прокурор и дали изобщо да бъде премахната от Конституцията, виждането на ИТН е, "че не е добре в едни ръце да се съсредоточава твърде много власт". От партията обаче напомнят, че още в по-миналия парламент е имало "механизъм дори без конституционно мнозинство главният прокурор да бъде лишен от тези суперсили, които притесняват всички - в пленарната зала да се направи така, че да се получи по-голяма децентрализация с повече права за отделните прокурори".

Депутатът от ИТН каза още, че парламентарната група няма да подкрепи президентското вето срещу изваждането на Националното следствие от прокуратурата и ще гласуват отново така, както и предишния път, когато са подкрепили промените в съдебния закон. Вълчев прогнозира също така, че вота си ще повторят и останалите политически сили в НС. Законопроектът на "Възраждане" за връщането на независимостта на НСлС беше подкрепен от ГЕРБ, ДПС и ИТН преди да му наложи президентът вето, а от ПП-ДБ не дадоха подкрепата си.

"Президентът има формалната причина да върне това, което беше гласувано в залата, но това няма да промени нашето виждане и нашата ПГ ще гласува по същия начин, по който гласува и преди това. Мисля, че това ще направят и всички останали", каза Ивайло Вълчев.