ПП-ДБ ще разговарят с всички политически сили за промените в Конституцията, независимо от отказа на БСП към момента да водят такива разговори. Още тази седмица те планират да разговарят и да търсят подкрепа и от ИТН, и от "Възраждане" с убеждението, че "не може да бъде политически оцветена Конституцията". На следващ етап отново ще търсят и социалистите, които вече отклониха първата покана за разговор.

От формацията са съгласни и с ветото на президента Румен Радев, който върна промените в съдебния закон, предвиждащи отделянето на Националната следствена служба. Това стана ясно от коментара на Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание. По думите му в съдебния закон има дори противоконституционен текст, затова се налага внимателно повторно обсъждане.

"За ветото - това, което ние ще призовем, че начинът, по който такива основополагащи промени трябва да се случат, трябва да се случат по точния ред, изпълнявайки правилника, с дискусия. Не може просто много бързо, между първо и второ четене, да се правят такива огромни промени. Така че, ние ще призовем другите партии сега, като имаме това вето, да минем през цялостния процес", коментира лидерът на ПП.

По думите му има една противоконституционна мярка в закона, върнат от президента, и тя е за дисциплинарното наказание на магистрати, които не могат да работят своята професия за две години.

"Според нас това не е правилно, така че има корекции, които трябва да се направят. Трябва да се изпълнява правилникът на НС точно и да имаме една по-широка дискусия за такава основополагаща промяна", каза Петков.

По повод консултациите с партиите по конституционните промени Петков посочи, че са отправили поканата към БСП, защото за тях "конституционната промяна трябва да събере максимално голямо мнозинство".

"Това, което ние ще направим в разговорите, като започнем вече експертно, пак ще ги каним, защото според нас Конституцията трябва да има максимална обществена подкрепа и всички партии, които могат да застанат зад нея, да бъдат част от тази промяна", каза Петков.

"От нашата коалиция решихме, че ще поканим за подобни разговори и ИТН, и "Възраждане", всички партии. Просто вярваме, че когато става дума за Конституцията, всички партии трябва да бъдат част от този разговор", заяви Петков. Проектът за промени в основния закон ще бъде абсолютно готов другата седмица, добави той.

Кирил Петков каза още, че все още дискутират с конституционалисти за ролята на главния прокурор - дали изцяло да се премахне длъжността му, или тотално да се орежат правомощията му.

"И се следи сега с конституционалистите да се види дали премахване, или огромно орязване. В този момент мислим, че премахването на главния прокурор като длъжност е най-добрата стъпка", смята съпредседателят на ПП. По повод позицията на ДБ, че няма да се върви към изцяло премахване на фигурата на главния прокурор, а само към редуциране на правомощия, той каза, че "идеята е една и съща - тези огромни правомощия да не бъдат повече така".