"България има много проблеми, но конституцията е най най-последният ни проблем. Конституция се променя бавно, внимателно, публично. Конституцията не е ученически бележник и да скъсаш едната страница и да напишеш бележки на другата страница. Не ни е това проблемът и фактът, че се захващат и се опитват да ни убедят, че това е важно, говори за гузна съвет и маневриране", каза социологът Кънчо Стойчев в предаването "120 минути" по bTV.

"Виждам едно неизмеримо щастие. Хората са безкрайно щастливи от това, което се случва, защото рядко се наблюдават подобни лупинги в политиката - две партийни групи се бореха на изборите, след което плеснаха с ръце и се прегърнаха. Няма крокодили вегетарианци, а ние имаме пред себе си едно блато с много крокодили. Не ние проблем правителството, а в парламента и в една безкрайна безпринципност и самозабравяне", добави Стойчев. 

Щета няма как да няма и за ПП-ДБ и за ГЕРБ

"Щета няма как да няма и за едните, и за другите. Въпросът е какъв ще е мащабът за първата и за втората. Струва ми се, че коалицията ПП-ДБ ще е по-тежко ударена, защото тяхното основание за съществуване беше да се прекрати моделът ГЕРБ, да не се допуска ГЕРБ във властта. При ГЕРБ щетата ще бъде по-малка. Борисов в дните преди изборите даде да се разбере, че се отивам към форма за преговори с ПП-ДБ", каза политологът Димитър Ганев.

Снимка: Dir.bg

Той коментира и конструкцията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. "ПП и ДБ ясно си дадоха сметка, че ако не стане тази конструкция се отива на нови избори. Новите избори за тях бяха лош сценарии, защото дистанцията им с ГЕРБ щеше да се увеличи, те щяха да са в по-лоша преговорна позиция. ГЕРБ видяха няколко позитива за себе си. Излизат от политическата изолация. ГЕРБ излиза без съществени конкуренти на местните избори", каза Ганев.