Само 160 животни останаха в село Шарково след масовата евтаназия заради чума по дребните преживни животни в община Болярово. Общо досега са умъртвени близо 3300 животни, а фермерите очакват обезщетения за стадата си и продължават да търсят отговори на въпросите си от управляващите.

"Ръководим се по правила, които се спазват в целия свят. Става дума за мерки за спиране на заразата. Нашата лаборатория е акредитирана, правено е изследване на 19 юни", заяви директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, цитиран от Нова телевизия.

По думите му, мерките, които са предприети, били стандартни. В район от около 3 км, където е установен вирусът, животните трябва да се евтаназират.

"Всеки нормален човек вижда трагедията в душите на хората. Но ние наистина не можем да се съобразим и да приемаме мерките емоционално - по никакъв начин. Избиват се стадата, които са били контактни със стада, в които има болни животни", каза Илиев.

Според него не е било необходимо още едно изследване, защото били взети 600 проби.

"Смятам, че спасяваме един бизнес за над 1 млрд. лв. Има и пропуски, има и съзнателно взето решение да не се уведомяват собствениците, допълни шефът на БАБХ.

Според него са засечени случаи, в които хората изнасяли животни в багажниците си.

Сега в Шарково доброволци пазят стадото на баба Дора, което е единственото оцеляло в селото. Жената от 4 дни не е спала, на успокоителни е, съобщи bTV. Дора нарича животните "рожбички". Чуди се дали днес в селото ще отиде жандармерия и се моли козите и овцете да оцелеят. Затриват години труд на една жена, каза млада жена, която предната нощ спала пред кошарата, за да помогне на баба Дора. Предните дни възрастната жена каза по повод на екипите, които евтаназират животните в селото: "Явно служат на ЕС, не на народа".

Днес баба Дора се притеснява как ще спасят животните. На въпрос какво ще стане, казва: "Да не ни бият с палки, не знам...".

По думите на д-р Дамян Илиев стадото й също ще бъде евтаназирано.

Прокуратурата пък ще проверява истина ли е, че решението за избиването, е взето на 4 юли, а пробите от животните - на 9 юли.