Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС Ясен Тодоров във връзка със скандала около срещата на Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" Сашо Дончев.

По думите на Тодоров последната цел е да няма стабилно правителство, затова се  разиграва сценарий за дестабилизация на държавата. Според него битката е между държавата и олигархията. 

Той обвини директно партия "Да, България" и нейния лидер Христо Иванов в опита да дестабилизират държавата.

"Христо Иванов има силно влияние върху поне един от членовете на ВСС. ВСС е безвъзвратно разделен. Другата цел е да се замитат следи - икономически престъпления да не бъдат разкрити", каза още членът на ВСС.

Тодоров добави, че поведението на Сашо Дончев, който по думите му е един от най-влиятелните хора в държавата, е учудващо, защото е трябвало да направи своето оплакване към компетентните органи по каналния ред, ако вижда нещо нередно.

"Оказа се, че не е вярно, че той е написал оплакване до президента, а искане за среща без никаква конкретика", подчерта магистратът.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че в писмото до него от Съюза на издателите само го информирали за "тревожна провокация към независим медиен издател", но нямало нищо за "кафета, срещи и имена". Според държавния глава нямало никакъв казус в това писмо.

Тодоров коментира и призива на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов ВСС да провери фактите около срещата, в която е участвал Цацаров.
Според Тодоров, Панов трябва да подаде оставка от председателското място във ВКС, ако му е останала капка достойнство.

"Станал си председател на ВКС с гласовете на тези хора. Ако се разграничаваш от тях, подаваш си оставката. Попитайте какви са му обвързаностите с Христо Иванов и Иво Прокопиев. Редно ли е един от тримата големи да се забърква в политически игри? Лозан Панов се опитва да влияе силово на вота на магистратите по места", мотивира се Тодоров.