Сигналът е срещу председателя на комисията Дамян Лазаров и члена й Огнян Варадинов, и е свързан с данни за конфликт на интереси, търговия с влияние, корупционни практики и имотни измами, съобщи народният представител Емил Василев, цитиран от БТА.

Има и съмнения за злоупотреби със средства от европейските фондове, посочи той. Според РЗС двамата имат връзка с десетки фирми, свързани с енергетиката и с търговията с недвижими имоти, каза Василев. По думите му дъщерите на Лазаров имат над 50 фирми, а Варадинов притежава 11 фирми, които са изкупили 2,5 млн. кв. м земя на територията на общините Шабла и Каварна и планират там да бъдат изградени ветрогенераторни паркове.

Преди дни от РЗС обявиха, че смятат да внесат този сигнал. Тогава от партията на Яне Янев заявиха, че "този картел е под крилото на вицепремиера Цветан Цветанов чрез близкия до него Живко Мартинов, съдружник на Лазаров и Варадинов в 37 фирми и известен с фирмата си "Жизел", също и общински съветник от Добрич".

Днес от РЗС настояха да чуят какво ще каже премиерът Бойко Борисов по този скандал.
"Искаме да знаем и да чуем мнението на премиера, знаел ли е за назначението на тандема "Лазаров - Варадинов" и наясно ли е, че тези хора са се превърнали в добруджански шейхове, които са създали измамни схеми - нямащи аналог в целия ЕС", заяви Яне Янев пред журналисти, цитиран от БГНЕС.

В сигнала на РЗС се твърди, че Лазаров и Варадинов са бизнесмени, които са "на прикритие" в държавната администрация.
"Ако премиерът не се намеси скоро, ще чете в чуждите медии какво се случва, защото тук става въпрос за осъществяване на схеми с цел измама на граждани на ЕС и източване и измама със средства от еврофондовете. Скандално е, че в схемата фигурират хиляди декари земеделска земя, тяхното преобразуване и заменки, срещу които ГЕРБ се бореше", добави Янев.