Това обяви председателят на комисията Яне Янев, цитиран от Дарик радио и БГНЕС.

По думите му два от сигналите са пряко свързани с дейността на комисията, която бе създадена, за да разследва действията на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин, свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на гражданство

Янев съобщи, че гражданите, подали сигналите, разполагали с документи, но искали анонимността им да бъде гарантирана.

„Единият от сигналите засяга чуждестранни лица, баскетболисти, да речем американци, които са придобивали българско гражданство в изключителни случаи на привилегирована натурализация. Тази практика е станала твърде честа. Става въпрос за допуснат максимален брой състезатели, които веднъж станали български граждани, вече могат автоматично като граждани на Европейския съюз да имат право да се картотекират като състезатели в рамките на ЕС и извън него", обясни лидерът на РЗС.

Той бе категоричен, че сигналът не е анонимен и става въпрос за даване на подкуп. "Подкупът е даван от хора, които се занимават с трансфер на играчи. По част от сигналите има журналистически проучвания, а сумите на подкупите варират от 10 000 долара до 50 000 долара", уточни Янев.
Той допълни, че връзката с Ангел Марин е, че е предоставил гражданство на тези лица, но дали е свързан пряко с корупционната процедура могат да го установят проверяващите.

На заседанието присъства и депутатът от левицата Мая Манолова, макар официално социалистите и ДПС да отказаха участие в комисията. Тя изтъкна, че 61 народни представители са внесли искане в Конституционния съд, за да тълкува текстовете от основния закон, обуславящи необходимостта от втори указ на държавния глава за възлагане на правомощия на вицепрезидента в ситуация на повтаряне на мандат. Конституционните съдии се произнесоха, че искането е допустимо и се чака решение.