Депутатите решиха да изслушат министър-председателя Бойко Борисов по въпроса за тол системата на 27 февруари. Предложението дойде от зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в началото на днешното пленарно заседание.

Свиленски спря вниманието си около напрежението в населените места около София заради винетките. "За съжаление и до ден днешен нито решението на Министерски съвет, подписано от г-н Борисов, е отменено, нито е актуализирано с изваждане на съответните участъци. Лъжата, която беше казана миналата година януари месец продължава да действа. Хората не знаят какво да правят освен да следят по телевизията някои от управляващите да излезе и да обясни", каза Свиленски.

Според него нито министър Аврамова, нито заместник-министър Нанков може да даде отговор, нито служителите на администрацията в тол управлението. По думите му тези отговорности зависят от премиера.

Свиленски предложи премиерът да дойде в пленарна зала и да обясни на българските превозвачи по какви правила, какви критерии, какво трябва да плащат и как.

"От вчера става ясно, че и даже тези устройства, които трябва превозвачите да ползват, ги няма и ще трябва да попълват пътни карти", каза Свиленски.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" заяви, че от групата са наясно, че той днес не е в България и затова предложиха изслушването му да се случи утре.

Първоначално предложението на БСП не бе прието, но след поискано прегласуване "за" бяха 105 народни представители, "против" - 76, и "въздържали се" - 45, с което то бе прието.