Израелският премиер Нафтали Бенет заяви, че руският президент Владимир Путин се е извинил за изказването на външния си министър Сергей Лавров, че Адолф Хитлер е бил от еврейски произход, предаде Ройтерс.

Бенет направи това изявление след разговор с руския държавен глава. Израелският премиер добави, че е приел извинението и е благодарил на Путин, че е изяснил позицията си.

Освен това Бенет е призовал руския президент да обмисли да разреши евакуацията на обсадения металургичен комплекс "Азовстал" в украинския град Мариупол. Израелският премиер уточни, че е отправил това искане, след като по-рано е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски.

Путин е обещал да създаде коридор за евакуация на мирните граждани, добави Бенет.

Руският президент е заявил, че неговата страна "остава готова" да позволи безопасната евакуация на цивилните, укрили се в "Азовстал" заедно с украински бойци, отбелязва Франс прес. В същото време Путин е обвинил украинските бойци, че задържат мирните граждани.

"Що се отнася до екстремистите, които все още се намират в "Азовстал", би трябвало властите в Киев да им дадат заповед да сложат оръжие", добавил е той.

ООН обяви днес, че към "Азовстал" се насочва нов конвой за евакуиране на цивилните.

По-рано Кремъл заяви, че хуманитарните коридори за евакуация от района действат, но командир на батальона "Азов", който защитава завода, заяви, че "Русия не спазва обещанието си", припомня АФП.

В разговора си двамата лидери са обсъдили особеното значение на 9 май, датата, на която Русия отбелязва победата над нацизма. На нея се почита паметта на всички жертви във Втората световна война, включително жертвите на Холокоста, се отбелязва в комюникето.

Путин и Бенет са изразили и общия си интерес от задълбочаването на двустранните приятелски връзки, подчерта Кремъл.