Това е спекулация, добави българският министър, цитиран от БТА.
По-рано се писа, че атентаторът самоубиец имал двама съучастници,без обаче да се споменава националността им.

Израелският министър на туризма каза, че българското правителство при тази терористична атака е демонстрирало сериозен професионализъм и адекватна реакция.

Мизежников пристигна у нас със седемчленна делегация, дни след като атентатор-самоубиец отне живота на петима израелски туристи и български шофьор на автобус на бургаското летище "Сарафово".

Решихме да дойдем, за да демонстрираме, че е сигурно да се посети България, както е сигурно да се посещава Държавата Израел, както е сигурно да се посещава всяка друга държава по света, заяви гостът.

По думите му това е основното послание, което двете държави се опитват да предадат. Врагът трябва да бъде разпознаван в лице, не трябва да се търсят само тези, които са сложили бомбите и да се надяваме, че ще ги открием тях, каза израелският министър. Той заяви, че врагът е известен. Терористичният акт в България беше извършен от терористичната организация "Хизбула" с финансиране и по заповед на Иран, заяви Стас Мисежников.

Българските служби са предотвратили терористичен акт, планиран да бъде извършен преди няколко месеца, каза още израелският министър.
Мисежников, заяви, че е научил това на последното заседание на правителството на Израел преди два дни, предаде "Фокус".
За такъв опит бе съобщено през януари.

През последните години много терористични актове бяха предотвратени и бяха спасени животите на много хора, каза още Месежников. По думите му службите не винаги успяват и за съжаление цената е много висока.

Стас Мисежников заяви, че няма съмнения, че атентатът в Бургас е насочен срещу израелски туристи, но не знае дали е случайно, че се е случило именно в България.
"Това е целенасочена атака на терористичната държава Иран чрез терористичните организации „Хизбулала” и Ал-Кайда. И понеже това се случва на територията на независими държави, страдат и жители на съответните държави. Всички сме в една и съща лодка, всички сме в един и същи свят и всички трябва заедно да се борим срещу този общ враг", заяви той.

„Работим по атентата активно с представителите на най-добрите служби в света по установяване на самоличността на извършителя“, увери по-рано премиерът Бойко Борисов при срещата с министър Стас Месежников и добави, че израелските туристи са важни за България. Според премиера, обаче не толкова икономическите причини били важни, колкото това, че гражданите на Израел чувствали страната ни като втора родина.
„Много е важно занапред да не допускаме да се случват отново подобни инциденти”, добави още Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Израелската делегация се срещна и с президента Росен Плевнелиев.

Визитата на израелската делегация протича при изключителни мерки за сигурност. Това показа още първата среща на министър Стас Месежников с представители на еврейската общност в България в Софийската синагога сутринта. Мерките за сигурност около религиозния храм бяха драконовски, като освен българските служби за сигурност, части на израелските служби също бяха оградили периметър от около 300 метра.

Заедно с Добрев, във вторник Стас Месежников ще бъде в Бургас и Варна, където ще разговаря с кметовете на двата града, както и ще отиде в Слънчев бряг, където ще се срещне  израелски туристи, почиващи в курорта, за да ги увери, че са взети всички мерки за сигурността им. 

Туристи от Израел продължават да пристигат в България, стана ясно от министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му намаляват първоначалните откази от резервации след инцидента. За четири дни има 32 чартъра само от Израел.
Не трябва да позволяваме такъв инцидент да влияе по какъвто и да било начин на нашите навици, желания, воля да пътуваме и почиваме в чужди държави, посочи министърът.