Народният представител, който бе арестуван вчера, поискал 100 000 лв. и 3000 декара от земеделска земя в село Стубел, разказа изнудваният, цитиран от Дарик радио.
Първите 50 000 лева са били занесени в дома на Аврамов от служител на фирмата по време на специализираната акция на ГДБОП и ДАНС.
В съда в Монтана се разпитват останалите свидетели.

Историята започнала в началото на юли, когато две арендаторски фирми се спречкали за реколтата от блок с рапица в местността Жидовица, в землището на село Стубел. Единият от земевладелците още тогава е подал сигнал пред министъра на земеделието и горите и директора на Националната служба "Земеделие" за нарушения от директорката на областна служба "Земеделие" в Монтана при разпределението на земята в Стубел.

"Но нашият министър, понеже е добър по откриванията и дегустациите, случаят просто го коментира на 6-и юли този месец, като "балкански нрави", просто го заобиколи. Добре е човекът, не го интересува, дигнал е 15 кила, докато е министър”, цитира bTV потърпевшия арендатор.
По същото време той подал сигнал и пред ДАНС.

Парите, които е поискал Димитър Аврамов, били необходими за осигуряване на политически чадър над изнудваната фирма, за да няма проблеми с областната служба и кмета на селото при разпределянето на земята.

Според собственика на фирмата директорката на областна служба "Земеделие" е укрила доброволната делба за землище Стубел, в която участва и фирма "Игал", свързана с Димитър Аврамов.
Целта била да се присвоят европейски субсидии в размер на 40 000 лева. Изнудваната фирма има да получава субсидии за 3 милиона за 130 хиляди декара за стопанската 2010-2011 г., които не са и изплатени.

Аврамов вече е изключен от партията и уволнен от всички постове, които заема. Очаква се да подаде оставка и като народен представител.
В парламента трябва да бъде решено дали имунитетът на арестувания народен представител да му бъде отнет след искане на прокуратурата.