Документът беше подписан от представителя на ГЕРБ Малина Едрева, на СДС Борислав Бориславов и Атанас Атанасов от ДСБ, предаде БТА.
Трите партии са членове на Европейската народна партия, като в споразумението се декларира воля за продължаване на дясно-центриското управление в София.
Подписването на документа е важна стъпка за нас, след като получихме и висока оценка при посещението ни в Брюксел, посочи след подписването Малина Едрева. Като особено важна тя оцени получената подкрепа за кандидатурата на Йорданка Фандъкова и от Комитета на регионите в Брюксел. Приемаме подкрепата, но заявявам, че ГЕРБ е обществено отговорна партия и тя носи отговорността за това, което прави - отговорността е в единствено, а не в множествено число, посочи Едрева. Тя уточни, че Йорданка Фандъкова ще има правото да си подбере сама екипа си, а не предварително политическите сили да определят кой ще работи с нея. Дългосрочната политика обаче е тази на широката обществена подкрепа. За нас е важно управлението на града е с участието на максимално много хора, които имат желание да променят живота си, каза още Едрева.
Борислав Бориславов посочи, че основният мотив за подкрепата е недопускането на появата на няколко кандидати в дясното пространство, заради риска от по-голям шанс за Георги Кадиев, който Бориславов определи като "усмихнатото лице на Румен Овчаров".
Това е доброто решение за софиянци, посочи Атанас Атанасов от ДСБ. Мисля си, че Георги Кадиев ще спре да мечтае до 15 ноември, каза още Атанасов. Основният ни мотив за подкрепа е да не се даде никакъв шанс за комунистите, които имаха съкрушителна загуба на 5 юли. В отговор на въпрос Едрева заяви, че не са водени преговори за заместник-кметски постове.
Общо 23 партии, коалиции и инициативни комитети са регистрирани от ОИК - София за участие в частичните избори за кмет на Столичната община. До 20 октомври е срокът, в който регистрираните партии и коалиции трябва да внесат документите на кандидатите си, след което стартира презизборната кампания.

Вижте снимки