В общ документ, озаглавен "Начала на обединение на реформаторския блок", формациите заявявиха готовност за изграждане на "отворен формат от политически партии, неправителствени организации и активни граждани." "Началата" са 12 принципа, необходими за изграждането на "стабилна и модерна обществена среда".

Какви са целите им


Партиите от реформаторски блок излязоха днес с първата си декларация. "Движение България на гражданите", Демократи за силна България, "Зелените", Народна партия "Свобода и достойнство" и ПП "Синьо единство" заявиха, че си поставят за цел "изграждане на модерна и справедлива обществена среда".

Според тях има нужда от:
  • нови изборни правила,
  • публичен контрол при финансирането на партиите,
  • премахване на партийни и роднински назначения в държавната администрация,
  • освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархични зависимости,
  • безкомпромисно преследване и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт,
  • изваждане на регулаторните органи от зависимостите им от корпоративни и политически интереси,
  • прилагане на стриктни правила за защита на конкуренцията и интересите на потребителите
  • ново законодателство в сферата на обществените поръчки, гарантиращо "изваждане на мафията от тях",
  • премахване на медийните монополи.
"Това, което искаме да направим с реформаторския блок, е много повече от поредното обединение на дясното", заяви зам.-председателят на ДСБ Петър Москов.

Блокът нямал общо с банкера Цветан Василев

 Москов категорично се противопостави на твърденията от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, обвързващи новия десен проект с бизнесмена Цветан Василиев.

"Бившите управляващи от ГЕРБ се опитват да манипулират обществото. Чухме от Бойко Борисов, че ние сме проект, финансиран от Цветан Василев и КТБ. ГЕРБ бяха тези, които формираха този Франкещайн около КТБ и Цветан Василиев
", заяви Москов.

Според секретаря на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев изказването на Бойко Борисов за обвързаността на реформаторския блок с КТБ показва "мафиотски тип поведение, в който удряш и след това предлагаш мир". "Борисов се опитва да ни раздели", коментира той.

Партиите от блока заявиха, че са отворени и към други политически формации, но не отговориха категорично дали предстоят разговори с новото ръководство на СДС. В събота синята партия бе оглавена от Божидар Лукарски. Той обяви, че ще води преговори с новия десен блок.

Интерес към новото обединение имало от НДСВ и БЗНС, призна Корман Исмаилов от "Свобода и достойнство". Исмаилов не изключи варианта при едни извънредни избори партиите от блока да се явят заедно на избори, докато Андрей Ковачев от "Зелените" обясни, че целта на създаването на блока не е явяване на избори.

Ние изграждаме ясна платформа за това какво трябва да се случи в България. „Нашата цел е да сменим това правителство, то да си отиде", подчерта Ковачев.