Изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов коментира пред БНР данните.

По думите му вотът е преминал под знака на корупцията и все по-често се говори за изборния процес като за криминално явление, а не като за политически акт.

"Истината е, че политическите партии корумпираха българския избирател. Те се отказаха от политическия дебат и това да се борят за умовете и сърцата на българските граждани за сметка на технологията на корумпирания вот. Също така е истина, че нито един участник на политическата сцена не беше подминат от тази тенденция. Всеки, който можеше да си го позволи, получи достъп до парламента", добави Славов.

По думите му тревожното е, че сме се върнали на нивата на корупция от 2009-а година и единственият изход от ситуацията политическите партии отново да се върнат на полето на дебатите. 

Политологът Огнян Минчев пък коментира, че настъпват структурни изменения на българската политическа система вследствие на купуването на гласове и контролиран вот. Той посочи, че за първи път има изцяло изкуствена конструкция - партия, която е корпоративен конструкт. И припомни израза на политолога Анна Кръстева по отношение на "България без цензура" на Николай Бареков за "силиконовото ДПС".

В доклада има данни за новости като опитите за контролиран и купен вот за конкретен кандидат за листа. Засечен е и случай на натиск от страна на работодатели за ограничаване на правото на глас - фирма е обявила извънредно деня за работен.

Засечени са и схеми за купуване на гласове чрез разплащане в магазини и заведения - раздавани са хранителни продукти и дори зимно работно облекло пред избирателна секция, предаде БТА.

Друг нов момент е опит за купуване на гласове на принципа на пирамидата - на един избирател се обещава парична сума, ако предостави имена на още петима потенциални избиратели.

"Прозрачност без граници" ще предложи промени в Изборния кодекс. Сред тях са регионални преброителни центрове, избирателни списъци по настоящ адрес, да се обособи МИР "Чужбина", както и при регистрирането на наблюдателите да има критерии за политическа необвързаност, а едно и също лице да изпълнява само една роля в изборния процес.