Така тя коментира безпрецедентното действие на Росен Плевнелиев, който днес напусна церемонията в Конституционния съд (КС) и тя не можа да положи клетва. По закон конституционните съдии встъпват в длъжност, след като положат клетва, на която присъства президентът.
По време на церемонията, преди да я напусне, Плевнелиев припомни, че няколко пъти е изразил съмнения в почтеността на Марковска и я призовал да се оттегли, поне докато не докаже, че сигналите срещу нея наистина са лъжа.

"Не съм нарушила законите. Не съм оказвала въздействие нито върху зам.- министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, нито върху когото и да било друг!”, отвърна Марковска по повод сигналите срещу нея.
“Първоначално имах намерение да положа клетва, а след това да се оттегля. Но сега съм твърдо решена да отстоявам правата си. Няма да се откажа от поста конституционен съдия”, категорична бе тя.

По-рано днес обаче независимите депутати, които издигнаха кандидатурата й, разказаха друго. Това стана още преди да започне церемонията в КС, когато тя се срещна с тях в парламента. Народните избраници споделиха как Марковска им е казала, че няма от какво да се притеснява, затова отива да се закълне.

Самата тя бе цитирана отново от агенция "Пик" със следното изявление, направено преди клетвата: "Няма да предам доверието на народните представители, които подкрепиха моята кандидатура в парламента, и на моите колеги. През последните няколко дни разговарях с много мои приятели и колеги, които застанаха зад мен. Поемам своята отговорност и ставам част от КС. По време на 38-годишната ми дейност в съдебната система съм доказала, че работата ми е прозрачна и че никога не ми е бил оказван какъвто и да било натиск”.

Междувременно Венета Марковска подаде оставка като зам.-председател на Върховния административен съд. Мотивите й били, че не иска да накърнява името на съда и колегите си, съобщи БТА, като се позова на източници във ВСС.
Сутринта оставката й бе приета от съвета, за да може да се закълне в КС. По-късно се оказа, че е имало условие - оставката да се приеме, в случай, че клетвата се състои. 

Сега остава неясен въпросът как ще бъде избран друг съдия за КС за останалото незаето място. Премиерът Бойко Борисов, който определи хода на президента като мъдър, съобщи, че е помолил юристите от кабинета да се консултират с КС и да кажат дали е възможно парламентът да преразгледа своето решение.
"Ще обсъдим дали трябва да обявим същата процедура за избор на член на КС и дали трябва да дадем нов срок за подаване на предложения", коментира по-късно председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова (ГЕРБ).

Съдии вече коментираха, че е възможно Народното събрание на преразгледа решението си.
Според независимите депутати обаче трябва първо Марковска да положи клетва в КС, а след това да подаде оставка.

Те дори обявиха, че държавният глава е нарушил Конституцията и започват да събират подписи, с които да поискат тълкувателно решение на КС дали това е така. В зависимост от отговора те допуснаха да поискат импийчмънт на Росен Плевнелиев. За първото обаче са им нужни 48 подписа, а за второто - 60, колкото могат да съберат само с подкрепата на опозицията. 

Пред bTV бившият конституционен съдия Георги Марков коментира, че наистина президентът не е имал право да се намесва, защото Марковска бе избрана от парламента, който е суверен.

Междувременно прокуратурата съобщи, че от миналата година проверява сигнал за дарения, които е получавал близкият до Венета Марковска Георги Георгиев, за да й влияе за съдебни решения. Именно това бе един от мотивите на Плевнелиев да попречи на клетвата й.