Избирателната активност към 16 ч. е 34,16%, като тя е най-висока в Община Челопеч - 75,15% и най-ниска в Добрич - 23,18%, обявиха Централната избирателна активност на брифинг.

За сравнение избирателната активност към 11 часа беше 12,3%. През 2019 г. избирателната активност на първия тур на изборите в страната към 12.30 ч. бе 23.92%, а към 17.30 часа - 43.55%. Тоест, за да надминем този процент остават около 400 хиляди гласа. 

"Вече стана известно, че в няколко общини, в част от кочаните с бюлетините, се появяват такива без номерация. Става въпрос за Кюстендил, Дупница, Радомир и Перник. Дали сме оказания на Общинските избирателни комисии. Секционните избирателни комисии ще съставят протоколи при наличието на такива бюлетини. Те обаче са бюлетини като останалите. Гласът на избирателите, гласували с тях, ще бъде отчетен като действителен", обясни говорителят на Комисията Росица Матева.

От ЦИК съобщиха за сериозен проблем с недостига на бюлетини в няколко общини.

"В няколко кметства свършиха бюлетините. В Мездра, най-напред в кметство Върбешница, дали сме указания там да се ксерокопират бюлетините и да бъдат съставени протоколи от членове на ОИК и СИК, като бюлетините бъдат номерирани с последваща номерация след кочаните. По същия начин в Първомай, в кметство Поройна, в община Лом в Долна Бешовица и в Шумен - в кметство Лозево.

Пристигна информация от ОИК-Мездра и от кметство Оселна и Учиндол. Но там все още има бюлетини, те предупреждават, че са на приключване. Обстоятелството е, че е заявен по-малък брой за отпечатване и след като са подадени заявления от избиратели, които имат право да гласуват по настоящ адрес не е коригирана заявката за отпечатания тираж на бюлетините", каза Матева.