В Благоевград на балотаж за кметския пост отиват Илко Стоянов и Румен Томов, каза заместник-председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Йордан Симонски, цитиран от БТА.

За Илко Стоянов, който е кандидат за кмет от "Има такъв народ", са гласували 35.32 процента от отишлите до изборните урни в неделния ден, което е близо 6400 гласоподаватели. Негов опонент за кметското място е досегашният кмет Румен Томов, за когото са гласували близо 5200 жители на общината или 28.65 процента. Както на редовните местни избори през 2019 година, така и на частичния вот, Румен Томов се явява като независим кандидат, но с подкрепата на БСП. Резултатите са при сто процента обработени данни от секционните комисии, посочи Йордан Симонски.

Трети в надпреварата остава Андон Тодоров, който се кандидатира като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, но с подкрепата на ГЕРБ и ВМРО. При обявяване на кандидатурата на Андон Тодоров през май, в Благоевград за да изразят подкрепата си за него дойдоха четирима бивши министри - Томислав Дончев, Деница Сачева, Младен Маринов и Костадин Ангелов. Гласовете, събрани от Андон Тодоров на частичния местен вот са 19 процента.

Общо седем кандидати се явиха на частичните избори в Благоевград. Четвърти се нарежда Стефан Делиов от Коалиция "Ние, Гражданите" с близо 5.5 процента, следван от Цвета Рангелова от "Възраждане" с 4 процента, Виктория Каракостова от "Демократична България - Обединение" с 3.47 процента и независимия кандидат Людмила Костадинова с 1.74 процента.

Избирателната активност на частичния местен вот в Благоевград е 27.67 процента, което е два пъти по-малко в сравнение с избирателната активност на местните избори през 2019 година. За първи път вотът беше изцяло машинен в секциите над 300 избиратели, а по думите на Йордан Симонски гласоподавателите са се справили с машинния вот "учудващо добре". За първи път няма и нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес до ОИК - Благоевград, посочи Симонски.

Балотаж и в Ясен

Няма избран кмет на кметството в село Ясен, община Плевен, на първия тур на частичните местни избори в неделя - 27 юни. Това съобщи  председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Плевен Ярослав Димитров, цитиран от БТА.

На балотаж следващата неделя - 4 юли, ще се явят двамата кандидати, които са събрали най-много действителни гласове - Йото Добрев, издигнат от ВМРО - БНД, за който има 262 гласа, и Мариана Иванова - независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, с 240 гласа от първия тур.

От надпреварата за кметското място отпаднаха кандидатите на ПП "Републиканци за България" и на ГЕРБ.

В село Ясен за първи път в област Плевен избирателите гласуваха изцяло с машини. Дадоха гласа си една трета от имащите това право. Изборният ден протече спокойно, без жалби и сигнали за нарушения, уточни Димитров. Понякога се е налагало на някои избиратели да се дават допълнителни пояснения от членове на секционна комисия, от разстояние, след което те са се справили с машинното гласуване, каза Димитров.