Благоевград тази неделя избира кмет за първи път с изцяло машинно гласуване. Мнозина виждат в това репетиция, макар и на локално ниво, за извънредния парламентарен вот по отношение на машинното гласуване.

Не е известно дали човекът се уплаши от машините, но на днешния вот беше отбелязана рекордно ниска изборна активност.

Към 17:30 ч. са гласували 13 109 души или точно 20% от имащите право на глас. За сравнение по време на местните избори през 2019 г. по същото време над 40% от избирателите в общината вече са били гласували, каза пред bTV председателят на ОИК Мартин Бусаров. Избирателите или не се интересуват от вота, което го изключваме, защото става дума за местни избори, или се уплашиха от машините. В секцията с хартиени бюлетини отбелязваме по-голяма активност. Според мен през оставащите два часа едва ли активността ще се вдигне драстично. Вероятно ще достигнем 29-30%", каза Бусаров.

Има само една жалба и тя е за това, че в 7:01 ч. машината в изборната секция не е била включена и не е можело да се гласува, но жалбоподателят е имал възможност да упражни правото си на глас в 7:11 ч., посочи председателят на ОИК.

Макар температурата да е достигнала до 40 градуса, не е имало случай на прегрели машини за гласуване, членовете на изборните комисии са се оплаквали, че няма климатици в помещенията. В Сърница обаче една машина прегря по време на изборния ден.

Дали Благоевград ще има нов кмет, или ще има нов тур на изборите, ще стане ясно утре сутрин.